Zempléni kalandpark Sátoraljaújhelyen

Ismerőseinktől hallottunk a  kalandparkról,  ki akartuk próbálni, ezért útra keltünk szombat reggel.  A Sátoraljaújhelyből a Tescó fele kell menni, ott a körforgalomból kell kihajtani a Kalandpark jelzésnél.  A táj szép, a környezet rendezett. Étterem, büfék és kulturált mellékhelyiség biztosítja a szükségletek kielégítését.  Itt van Magyarország leghosszabb, 1332 méteres  ülőszékes libegője.  A tengerszint feletti magasság 250-480 méter.   Az árak elfogadhatóak, a várakozó sor sem volt túl hosszú. Nagyon kellemes volt a libegőn felfele haladni, élveztük a nap melegét.  A hegytetőn kilátó van, onnan jól beláthatók a környező hegyek és szép kilátás nyílik Sátoraljaújhelyre is.
Már érkezéskor elhatároztuk, hogy kipróbáljuk a bobot is. A libegőből láttuk a lezúduló bobokat, néha el is bizonytalanodtam, és kérdezgettem magamtól, hogy: - biztosan kell ez nekem? A bob pálya 2275 méteres hosszúságú,  az ország  leghosszabb pályája. Biztonságos,  négy csövön rögzített bob kocsival történik a lecsúszás, felfele vontatják a kocsikat. Minden utas önállóan irányítja a bobot, amely 37 km/órás sebességnél automatikusan lefékeződik, ezzel is garantálva a csúszás biztonságát. A pálya adottságai, elhelyezkedése, szépsége felejthetetlen élményt nyújtott.

A kalandparkban a változatos szórakozást biztosítja még:

  • négy  különböző nehézségi fokú kalandtúra pálya,
  • három  sípálya - ezek közül az egyik egész évben használható, az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája,
  • 3x60 méteres  hosszúságú, kanyargós TUBBY" pálya - hófánk -, 
  • tanösvény a következő állomásokkal:

              Széphalom Kazinczy-kert
              Ülőfelvonó alsó állomása (Torzsás)
              Síház – ülőfelvonó középső állomása
              Fejedelem-forrás
              Vörös nyereg
              Bükkös – tölgyes
              Körtefa nyereg
              Nagy-Nyugodó nyereg
              Gejzírkő
              Védett sziklafal
              Magyar Kálvária
              Szent István Kápolna
              Boglyoska tető
              Ungvári Pincék
              Várhegy - Vár

  • játszótér
  • gör- és műjégkorcsolya pálya is.

Érdemes elmenni gyerekekkel, de élmény a felnőtteknek is.

Hazafele megálltunk Sárospatakon, hogy megnézzük a Vártemplomot (Szent Erzsébet templom). A templomot Szent Erzsébetről nevezték el, aki 1207-ben Sárospatakon született. Anyja Gertrudisz királyné, s apja pedig II. Endre király volt. 4 éves korában Thüringiába került, majd IV. Lajos őrgróf felesége lett. Három gyermeke volt. 20 évesen özvegyen maradt, 24 éves korában meghalt.  Egy szépen ötvözött szekrényben őrzik Szent Erzsébet ereklyéjét: tenyérnyi nagyságú selyembrokát  bizánci eredetű ruhadarabját, és egy picike koponyacsontot. (Forrás: http://sarospatak.varosom.hu)

Kapcsolódó cikkek

A gyerekek viselkedészavara sok család életét keseríti meg... A leghatékonyabb módszer - a PCIT - nem csodaszer, de működik.
Bevonzod azt, ami benned van, lehet az jó és lehet rossz is. Tudd hát, mit akarsz, érezd és gondold a legjobbat magadnak.
"…Kezdetben vala az iga, iga vala az istenes nyakán,.."
Szegény és gazdag egyaránt ámulva hallgatta a felszólítást: épüljön Olimpiában egy új templom a mennydörgő Zeusz tiszteletére...
Ősszel és télen nagy szükségünk van a mécsesek és lámpások fényére
Mifelénk alig ismert banda, akik nem átallották főcímzene-előadóként a nevüket adni egy yaoi (azaz meleg fiúkról szóló) amine-sorozat két évadához is.
A pannonhalmi Főapátság hazánkban jelenleg a bencés hagyományokat követő, klasszikus monostorelrendezés egyetlen épen maradt példája.
Vége van a nyárnak,/ hűvös szelek járnak,/ nagy bánata van a/ cinegemadárnak.