Zempléni kalandpark Sátoraljaújhelyen

Ismerőseinktől hallottunk a  kalandparkról,  ki akartuk próbálni, ezért útra keltünk szombat reggel.  A Sátoraljaújhelyből a Tescó fele kell menni, ott a körforgalomból kell kihajtani a Kalandpark jelzésnél.  A táj szép, a környezet rendezett. Étterem, büfék és kulturált mellékhelyiség biztosítja a szükségletek kielégítését.  Itt van Magyarország leghosszabb, 1332 méteres  ülőszékes libegője.  A tengerszint feletti magasság 250-480 méter.   Az árak elfogadhatóak, a várakozó sor sem volt túl hosszú. Nagyon kellemes volt a libegőn felfele haladni, élveztük a nap melegét.  A hegytetőn kilátó van, onnan jól beláthatók a környező hegyek és szép kilátás nyílik Sátoraljaújhelyre is.
Már érkezéskor elhatároztuk, hogy kipróbáljuk a bobot is. A libegőből láttuk a lezúduló bobokat, néha el is bizonytalanodtam, és kérdezgettem magamtól, hogy: - biztosan kell ez nekem? A bob pálya 2275 méteres hosszúságú,  az ország  leghosszabb pályája. Biztonságos,  négy csövön rögzített bob kocsival történik a lecsúszás, felfele vontatják a kocsikat. Minden utas önállóan irányítja a bobot, amely 37 km/órás sebességnél automatikusan lefékeződik, ezzel is garantálva a csúszás biztonságát. A pálya adottságai, elhelyezkedése, szépsége felejthetetlen élményt nyújtott.

A kalandparkban a változatos szórakozást biztosítja még:

  • négy  különböző nehézségi fokú kalandtúra pálya,
  • három  sípálya - ezek közül az egyik egész évben használható, az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája,
  • 3x60 méteres  hosszúságú, kanyargós TUBBY" pálya - hófánk -, 
  • tanösvény a következő állomásokkal:

              Széphalom Kazinczy-kert
              Ülőfelvonó alsó állomása (Torzsás)
              Síház – ülőfelvonó középső állomása
              Fejedelem-forrás
              Vörös nyereg
              Bükkös – tölgyes
              Körtefa nyereg
              Nagy-Nyugodó nyereg
              Gejzírkő
              Védett sziklafal
              Magyar Kálvária
              Szent István Kápolna
              Boglyoska tető
              Ungvári Pincék
              Várhegy - Vár

  • játszótér
  • gör- és műjégkorcsolya pálya is.

Érdemes elmenni gyerekekkel, de élmény a felnőtteknek is.

Hazafele megálltunk Sárospatakon, hogy megnézzük a Vártemplomot (Szent Erzsébet templom). A templomot Szent Erzsébetről nevezték el, aki 1207-ben Sárospatakon született. Anyja Gertrudisz királyné, s apja pedig II. Endre király volt. 4 éves korában Thüringiába került, majd IV. Lajos őrgróf felesége lett. Három gyermeke volt. 20 évesen özvegyen maradt, 24 éves korában meghalt.  Egy szépen ötvözött szekrényben őrzik Szent Erzsébet ereklyéjét: tenyérnyi nagyságú selyembrokát  bizánci eredetű ruhadarabját, és egy picike koponyacsontot. (Forrás: http://sarospatak.varosom.hu)

Kapcsolódó cikkek

– Hogyan tehetem jobbá a napodat? – Keri dühösen nézett rám.
... Útja során Jézus Krisztus követőjeként főleg mély-elméleti, istenes verseket ír.
Egy ismerősöm, aki nagy állatbarát, és egyben sportkedvelő ember, postagalambokkal foglalkozik.
A Túr folyó legrégibb írásos említése hazai okiratban 1216-ból való, II. András királyunk adománylevelében, amikor Mikola határa körülírattatik.
Teremtéskor fa szerettem volna lenni, amiből bölcső, ház, istálló, jászol, bárka, kereszt, vagy koporsó készül. Terebélyes fa az útszélen,..
A békáról sokat tudunk. Például azt is, hogy ha megcsókoljuk, lehet, hogy királyfi lesz belőle.
A magyar tervezőpáros nyári kollekciója a lazaság és nőiesség egyvelegére épült. Nézd meg a ruhákat!
Álmodom az álmokat, hazamenni, ölelni, szeretni, melegben lenni, jókat enni, olvasni...