Zemplén útjain: a Regéci vár

A Mátrában sok év óta járunk. Mátraházáról, Mátrafüredről induló túraútvonalakat bejártuk,  szép kirándulások emlékét őrizzük. Láttuk Parádot, az Ilona forrást, Fallóskúton a Mária kegyhelyet, álltunk az ország legmagasabb pontján is.
Mostani úti célunk a Zemplén. Régen, még középiskolás és főiskolás koromban jártam Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen, de a hegyeket, a hegycsúcsokon viharokat túlélő, nemzetünk történelmét, hősiességét hirdető várakat még nem láttam. Pedig a Zempléni-hegység meredek csúcsain több vár is áll -  Regéci vár,  Boldogkői vár, Füzéri vár -, sajnos egyik sem maradt meg eredeti állapotában. 
A Zempléni-hegység a Bodrog és a Hernád között, a Nagy - Milictől Tokajig húzódik. A Regéci vár Zemplén és Abaúj határán, a Zempléni-hegység nyugati lábánál található, a 120 lelkes kis falu fölött magasodik.
Regéc név szláv eredetű, szarv, földnyelv a jelentése. Az első biztos adat a várról 1307-ből származik, valószínű, hogy az Aba nemzetség tagjai emelték a 13 -14. század fordulója körül. A vár gyakran cserélt gazdát. 1644-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelem ostrommal vette el Esterházy Miklóstól.
Zrínyi Ilona 1677-ben érkezik gyermekeivel Regécre, ahol II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának első éveit éli. Itt szerzi meg latin tudásának alapjait, itt ismerkedik hazája történelmével. Itt élt Zrínyi Ilonával a bujdosó kurucok vezére Thököly Imre, itt szervezik a felső magyarországi hadellátó központot. A kurucok veresége után Caprara osztrák generális a császári rendelet értelmében a várat 1686-ban leromboltatta.
Az egykor oly dicső vár elpusztított falaiból származó kövek jelentős részét a környékbeli lakosok széthordták saját házaik építéséhez.
1949-ben a várat államosították, az elmúlt ötven év alatt semmit sem tettek a magyar történelem e jelentős műemléke érdekében. Néhány esetben bozótirtás folyt a vár területén.
1990-től Regéc Község Önkormányzata vette gondjaiba a település számára fontos műemléket. Megkezdődött a feltárás, az állagmegóvás, utat építettek, kiépült a várat ellátó villamos hálózat, és visszaépítették az északi bástyát.
A várhoz vezető út szép, érdemes gyalog menni, annak ellenére, hogy autóval is megközelíthető. Hihetetlen érzés sétálni a várban, elképzelni, hogy itt játszott Rákóczi gyerekként, itt sétált Zrínyi Ilona.
A hegyek karéja lenyűgöző látvány a falakról. Mintha Isten tenyerén állnánk! Harangszót hoz a szél. A lenti kicsi faluban emberek élik mindennapjaikat.
Hirtelen sötét felleg takarja el a napot, pillanatok alatt feltámad a szél és hűsítő zápor mossa végig a poros köveket és növényeket. A boltív alá húzódunk az eső elöl.

Kapcsolódó cikkek

A Japán földrengés áldozatai emlékére
Általad álmodom álmaim/ még, megint és mindig,/ e belső egyetem kínjain,/ lelkem fájdalmas útjain.
Kedveljük Szegedet. Szeretünk a Széchenyi tér útjain sétálni, megnézni a tér épületeit, elmerengeni a történelmi pillanatokon.
József Attila 1937. december 3-án 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomáson öngyilkosságot követett el.
Popper Péter a szeretetről, a lelki békéről és sok minden másról is mesélt...
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,/ nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt/ kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Elhunyt Kemény Henrik, a legendás bábos, Vitéz László életre keltője.
...élete végéig őrizte férje emlékét. Isten segítse égi útján, adjon neki az Ő országában békét és örök nyugodalmat!