Wakizashi (脇差)

Jeff Larsen's forged cable wakizashi

A wakizashi (japán kanjikkal írva: 脇差 ; jelentése: "oldalra tűzött kard" ) a japán kardok egy rövidebb típusa, amit főleg a feudális Japán szamurájai használtak.
Finoman ívelt pengéjének hossza 30-60 cm (1-2 shaku; 1 shaku ~ 31 cm). Általánosan 40-50 cm-es pengehosszal a fegyver teljes hossza 60-65 cm. A hosszabb példányokat "o-wakizashinak", a rövidebbeket "ko-wakizashinak" hívják. A feudális Japánban a wakizashi és a katana (60 cm-nél hosszabb pengéjű kard) együttes viselése - a daishō (~kb. "kicsi-nagy") -, hivatalosan is azt jelentette, hogy az illető egy szamuráj. Katanát ritkán hordtak magában. A wakizashi a katana kiegészítője, párja, nem csupán annak rövidebb változata, ugyanis eltérő lehet a kovácsolása és a keresztmetszete is. Mivel kisebb és vékonyabb is, a minősége is jobb, mert a vékonyabb acél jobban kovácsolható.

Ezt a kardtípust a XV.-XVI. század óta használják. Főként afféle "segédkardként" funkcionált, de használták akkor is, ha a harc szűk helyen folyt, a szamurájok ezzel könnyedén lefejezhették legyőzött ellenfelüket - vagy, ha szükséges volt, rituális öngyilkosságot is elkövetkettek vele.
Maga a szó nem mindig jelentett ilyen szigorúan meghatározott pengehosszt. A "wakizashi no katana" (~ kb. oldalba döfés karddal) kifejezés rövidítése, amit különböző hosszúságú segédkardok esetében is használtak. A legendás Edo-korszakban, 1638-ban Japán uralkodói megpróbálták szabályozni, hogy melyik társadalmi rétegek képviselői milyen hosszúságú kardot hordhatnak magukkal. Ekkor határozták meg hivatalosan a katana és a wakizashi hosszát.

"Vörös sárkány" wakizashi

Satō Kanzan A japán kard című könyvében úgy véli, a wakizashi annak köszönheti népszerűségét a hosszú kardokkal szemben, hogy alkalmasabb volt a beltéri harcra. Megemlíti azt a szokást, miszerint  ha beléptek egy kastélyba vagy palotába, a katanát az ajtóban kellett hagyni, de a wakizashit odabent is viselhették.
Míg a katanát csak a szamurájok hordhatták, addig a wakizashit (ko-wakizashit) chōninok (町人 ~kb. "városi ember" - főként kereskedők és kézművesek) is tarthatták maguknál. Szükségük is volt rá, ha útjuk során banditákba futottak.
A wakizashit a bal oldalon hordták egy övhöz (uwa-obi vagy himo) rögzítve, élével felfelé fordítva, hogy a kard kirántása és maga a vágás csupán egyetlen mozdulatot igényeljen. Akár egész nap, reggeltől estig viselték, míg a katana a mindennapokban gyakran az állványán maradt.

Ichimaru Gin (市丸 ギン) Shinsō (神鎗) nevű wakizashija a hazánkban is jól ismert és népszerű Bleach című anime sorozatból

Kapcsolódó cikkek

Az áldozatok olyanok voltak, akik súlyos terhet jelentettek családjuknak, nem hajtottak többé semmi hasznot
Olykor előfordul, hogy egy több ezer éves nő okoz súlyos konfliktusokat az egyes országok között. Ez történt Németország és Egyiptom esetében is,
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódó népzenei, zenei anyag gazdag.
Jó érezni azt, hogy szeretlek/ nagyon és egyre-egyre jobban.
Bejárásunkkor sok vadcsapást találtunk, őzek, szarvasok, vaddisznók lakják e tájat. Meglestük a vízen pihenő, lassan sodródó vadkacsa kolóniákat...
Nagyon sokan várják már az új hidat, ami 2013. májusra készül el.
Nagy Lajos bácsit kerestük fel, aki itt él a Viharsarokban és akit az idő nagyon sokszor próbára tett már. 1958. január 5.-én (32 évesen) tartóztatták le, az 56-os események után...