Wakizashi (脇差)

Jeff Larsen's forged cable wakizashi

A wakizashi (japán kanjikkal írva: 脇差 ; jelentése: "oldalra tűzött kard" ) a japán kardok egy rövidebb típusa, amit főleg a feudális Japán szamurájai használtak.
Finoman ívelt pengéjének hossza 30-60 cm (1-2 shaku; 1 shaku ~ 31 cm). Általánosan 40-50 cm-es pengehosszal a fegyver teljes hossza 60-65 cm. A hosszabb példányokat "o-wakizashinak", a rövidebbeket "ko-wakizashinak" hívják. A feudális Japánban a wakizashi és a katana (60 cm-nél hosszabb pengéjű kard) együttes viselése - a daishō (~kb. "kicsi-nagy") -, hivatalosan is azt jelentette, hogy az illető egy szamuráj. Katanát ritkán hordtak magában. A wakizashi a katana kiegészítője, párja, nem csupán annak rövidebb változata, ugyanis eltérő lehet a kovácsolása és a keresztmetszete is. Mivel kisebb és vékonyabb is, a minősége is jobb, mert a vékonyabb acél jobban kovácsolható.

Ezt a kardtípust a XV.-XVI. század óta használják. Főként afféle "segédkardként" funkcionált, de használták akkor is, ha a harc szűk helyen folyt, a szamurájok ezzel könnyedén lefejezhették legyőzött ellenfelüket - vagy, ha szükséges volt, rituális öngyilkosságot is elkövetkettek vele.
Maga a szó nem mindig jelentett ilyen szigorúan meghatározott pengehosszt. A "wakizashi no katana" (~ kb. oldalba döfés karddal) kifejezés rövidítése, amit különböző hosszúságú segédkardok esetében is használtak. A legendás Edo-korszakban, 1638-ban Japán uralkodói megpróbálták szabályozni, hogy melyik társadalmi rétegek képviselői milyen hosszúságú kardot hordhatnak magukkal. Ekkor határozták meg hivatalosan a katana és a wakizashi hosszát.

"Vörös sárkány" wakizashi

Satō Kanzan A japán kard című könyvében úgy véli, a wakizashi annak köszönheti népszerűségét a hosszú kardokkal szemben, hogy alkalmasabb volt a beltéri harcra. Megemlíti azt a szokást, miszerint  ha beléptek egy kastélyba vagy palotába, a katanát az ajtóban kellett hagyni, de a wakizashit odabent is viselhették.
Míg a katanát csak a szamurájok hordhatták, addig a wakizashit (ko-wakizashit) chōninok (町人 ~kb. "városi ember" - főként kereskedők és kézművesek) is tarthatták maguknál. Szükségük is volt rá, ha útjuk során banditákba futottak.
A wakizashit a bal oldalon hordták egy övhöz (uwa-obi vagy himo) rögzítve, élével felfelé fordítva, hogy a kard kirántása és maga a vágás csupán egyetlen mozdulatot igényeljen. Akár egész nap, reggeltől estig viselték, míg a katana a mindennapokban gyakran az állványán maradt.

Ichimaru Gin (市丸 ギン) Shinsō (神鎗) nevű wakizashija a hazánkban is jól ismert és népszerű Bleach című anime sorozatból

Kapcsolódó cikkek

Brahms szoros kapcsolatot tartott fenn magyar zenészekkel... a kapcsolatok, és a magyar zene hangzásának ismerete késztette a Magyar táncok sorozat megírására.
Dicsőség Istennek odafenn az Égben!/ Békesség e háznak, ahova beléptem!/
Mi lesz velünk, ha elfutott a nyár?/ Mi lesz velünk, ha őszünk is lejár?/ Ha nem marad, csak a rideg telünk…
"...mert ott áll eleve sírodnál, ő mondja meg, ki voltál, porod is neki szolgál."
Az erős szél a napsütés ellenére is igen hideg volt, szemem - szám tele hordta homokkal, ami délutánra kellemesen recsegett a fogam alatt.
Manapság bizonyos margarinokat és tejes termékeket az étkezési koleszterin felszívódásának csökkentését célzó fitoszterollal és fitosztanollal dúsítanak.
...dr. Lenkei Gábor azt állítja, nem káros a koleszterin. Sőt!...
Tsurumi Wataru 1993-as hírhedt bestsellerében, Az öngyilkosság teljes kézikönyvében Aokigaharát úgy nevezi: "A tökéletes hely a halálhoz".