Vivaldi - Négy évszak - Tavasz

Antonio Lucio Vivaldi (Velence, 1678. március 4. – Bécs, 1741. július 28.) olasz barokk zeneszerző, hegedűs, pedagógus, impresszárió és pap. Apja, Giovanni Battista Vivaldi a velencei Szent Márk-székesegyház hegedűse volt, valószínűleg ő tanította a fiát hegedülni. Vivaldit a szülei papnak szánták, egyházi tanulmányait 1688-ban kezdte meg. Mivel azonban koraszülött volt és beteges maradt, nem adták be a velencei papi szemináriumba, hanem otthon taníttatták. A zeneszerzőt 1703-ban szentelték áldozópappá, de papi hivatását nem sokáig gyakorolta, saját elmondása szerint egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy rendszeresen misézzen. 1704-ben egy árvaház tanára lett, állását egészen élete végéig megtartotta.
Első operájának bemutatójára 1713-ban, Vicenzában került sor nagy sikerrel. Egyik levelében Vivaldi azt írta, hogy kilencvennégy operát írt, de ma mindössze ötven operáját vagy annak töredékét  dokumentálni a kutatók. Legjobb színpadi művei két korszakból származnak: pályája elejéről (Orlando finto pazzo (Loránd, a színlelt őrült), L’incoronazione di Dario (Dareiosz megkoronázása), valamint az 1720-as évekből (Orlando furioso (Őrjöngő Loránd), és a  Farnace.
Vivaldi művészetének középpontjában a concerto műfaja állt, zenetörténeti jelentőségét is elsősorban a versenymű forma tökéletesítésének köszönheti.

Talán legismertebb és legtöbbet hallgatott zenéje, a Négy évszak. Ez a műve  számít az első valódi programzenének.

Tavasz

Az első tételben a születés örömteli érzése jelenik meg. A tavaszra jellemző természeti hangok hallhatók: madárcsicsergés, patakcsobogás, villám, mennydörgés.

A második tételben a pásztor álmát őrző kutya a meghatározó. Az álom a halálhoz hasonlatos dolog, a kutya pedig halálszimbólum. "A brácsa „utánozza” a kutyaugatást nagyon hangosan és szaggatottan.

A zárótétel boldog természeti kép; pásztorok és nimfák játszanak. Végül beárnyékolódik a felhőtlen kép; befejeződik a gyermekkor, közeleg a nyár, az élet terhe.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Az örömet hozó tél zengésével fejeződik be A Tél, és "A négy évszak" sorozat is. Az örömet hozó tél zengésével fejeződik be A Tél, és "A négy évszak" sorozat is.
A vadászok hajnalban útra kelnek,/ kürttel, puskásan, alvó falvakon túl/ vadat hajszolva jó nyomot követnek.
A kockásliliomok törékenyen állnak a fűben ... Elvarázsolt tündérlányok, kockás lila ruhában... a tavasz lírája.
Elmúlt a tél, itt a tavasz,/ minden bokor újra éled,/ a földből a virágokat/ előhúzzák a tündérek. (Végh György: Virághozó április)
Változtass a stratégiádon, ha valami nem sikerül, és meglátod, minden jobbra fordul!
Nyári kánikula ... kitör a vihar...
A kockásliliom a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.
Várnai Zseni (Weisz Eugénia, 1890.május 25. – 1981. október 16.) József Attila-díjas költő.