Visszafele folyik a Kraszna

Napok óta hallom és aggódva figyelem, hogy áradnak a folyók, egyre több a belvízzel elöntött terület. Elismeréssel gondolok azokra, akik a gátakon dolgoznak, homokzsákot raknak, kezelik a szivattyúkat, védik az értékeket, az életet.
A sok csapadék, az esős, havas kora tavaszi időjárás következtében a Tisza medre megtelt, eltűntek a nyári homokpadok, az alacsonyabb részeken már kicsordogál az ártérbe a víz. Ilyenkor a Krasznát visszaduzzasztja a Tisza vize és érdekes jelenségnek lehetünk szemtanúi. A vásárosnaményi Kraszna hídon állva láthatjuk, hogy a kis folyó óriásira nőve visszafelé folyik.
Kilépett a medréből a Kraszna
Reméljük, az idén nem lesz nagy áradás, a Vásárhelyi Terv végrehajtása, a megépített gátak, tározók megvédik a Felső - Tisza mellett élő lakosokat.
Középiskolába jártam 1970 - ben, amikor a nekem emlékezetes első nagy árvíz volt. A faluból, ahol akkor laktunk, behívták a férfiakat és vitték őket a gátakra. Az én testvérem a Berettyónál volt, ott dolgoztak, emelték a homokzsák falat. Mi meg otthon féltünk, aggódtunk a tomboló víz mellett dolgozókért. A középiskola tornatermében szállásolták el az ár elől kimenekített, otthonukat elhagyni kényszerülő embereket.
A 2001 - es tragédia is emlékezetes, amikor Tarpa és Tivadar között kiszakadt a Tisza gátja és az egész Bereget elöntötte a víz. Sokat járunk arra, mindig megnézzük a Makovecz Imre által tervezett és újjá épített házakat, amit az állami költségvetésből finanszíroztak. Mára csak ezek emlékeztetnek az egykori nagyvízre.

Kapcsolódó cikkek

Bejárásunkkor sok vadcsapást találtunk, őzek, szarvasok, vaddisznók lakják e tájat. Meglestük a vízen pihenő, lassan sodródó vadkacsa kolóniákat...
"...Szavamra, ritka látvány, amint az idő- és pénzhajhászásban rohanó gazdagság szabad utat enged a nyomor költészetének.
Havlik Tibor és felesége, Andrea - barátaink és egyben vendéglátóink - vezetésével körbejártuk a városka főterét, megnéztük Isten házát, a...
A töltés két oldalán magas a fű, a fűben sárga, kék, lila és fehér virágok nyílnak. Gyönyörűek!
Március 25. Jézus fogantatásának ünnepe. Régi magyar neve, Gyümölcsoltó Boldogasszony.
Hatalmas kárókatona (kormorán) kolónia repül felettünk és leszállnak egy közeli fára.
A távolabb eső hadosztályok, hadtestek nem is sejtik, milyen veszélyes helyzet alakult ki Urívnál...
Július 6-án az est fénypontja Vásárosnamény szülötte és díszpolgára, a Kossuth díjas Bangó Margit volt.