Vásáry Tamás 80 éves

Csodagyerekként indult Debrecenben - ötévesen hallás után zongorán eljátszotta Boccherini híres menüettjét, nyolcévesen Mozart D-dúr zongoraversenyével kápráztatta el közönségét, kilencévesen pedig már szólóestet adott Chopin műveiből.

Tizenkét évesen vették fel a Zeneakadémiára, ahol tanárai arra intették, hogy "normális" gyerek legyen - ne gyakoroljon túl sokat, s a szellemi tevékenységet kapcsolja össze a fizikaival. 1948-ban megnyerte a Liszt Ferenc nemzetközi zongoraversenyt, a Zeneakadémián húszévesen végzett, s a példaképének és második apjának is tekintett Kodály asszisztense lett a szolfézs tanszéken. A nagy tekintélyű zeneszerző volt az, aki Vásáry családját az ötvenes években megmentette a kitelepítéstől.

1956-ban édesapját letartóztatták a forradalomban játszott szerepe miatt, ezért Vásáry elhagyta Magyarországot. Vásáry, aki több nemzetközi zongoraversenyen is rangos helyezést ért el, 1956-ban megnyerte a brüsszeli Erzsébet királyné versenyt, Svájcba költözött, az állampolgárságot 1972-ben kapta meg. 1958-ban Londonba hívták, ahol Csajkovszkij b-moll zongoraversenyével hódította meg a közönséget. Zongoraművészként elsősorban Liszt-, Chopin-, Mozart-, Brahms-, Debussy- és Rahmanyinov-zongoradarabok interpretálásával és lemezre rögzítésével szerzett hírnevet.

A legjelentősebb zenekarokkal és dirigensekkel koncertezett világszerte. Élete első hangversenyén egy zongorista-karmester dirigálta, ekkor határozta el, hogy karmester is lesz. E vágya a hetvenes évek elejétől valósult meg, és azóta több mint száz zenekarral dolgozott. Szavai szerint vezénylés közben karmesternek, zongorázás közben zongoristának, a zongora mellől vezényelve pedig egyszerre mindkettőnek tartja magát. Azt vallja, hogy a dirigálás aktívan tart a szellem, az értelem és az érzelem terén.

Vásáry Tamás 1979-1982 között a BBC Northern Symphony igazgatója, 1989-1997 között a Bournmemouthi Szimfonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója volt. A Deutsche Gramophonnál és a Hungarotonnál szinte az egész zongora- és zenekari irodalmat lemezre vette. 1993-2004 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója, vezető karmestere volt, azóta a zenekar örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója. 2006-ban megalapította a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart.

Munkásságáért 1951-ben Liszt Ferenc-, 1998-ban Kossuth-díjat vehetett át, kétszer kapott köztársasági elnöki kitüntetést. 1988 óta a londoni Royal College of Music, 1992 óta a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja, birtokosa az egyik legrangosabb francia kitüntetésnek, a művészetek érdemrendje tiszti fokozatának. 2001-ben a millenniumra alapított Kölcsey Ferenc-díjjal tüntették ki, 2007-ben Prima-díjas lett, 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, a Magyar Kultúra Követe címet, valamint a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat. Szülővárosa, Debrecen díszpolgára, s a Debreceni Egyetem díszdoktora. Tavaly első magyar művészként ő vehette át az UNESCO Mozart-érmét, amelyet 1991-es alapítása óta eddig csak tíz világhírű zenész kapott meg.

A zenén túl címmel könyve jelent meg zeneszerzőkről tartott ismeretterjesztő előadásaiból, nagy sikerű előadást tartott a Mindentudás Egyetemén Liszt Ferenc - a médium és a média címmel. A népszerű televíziós sorozatot a közeljövőben felújítják, Vásáry Tamás ezúttal majd Csajkovszkij, Debussy, Dvorák és Bartók életművét viszi közelebb a nézőkhöz a zongorajátékával kísért zenés beszélgetések során.

Vásáry Tamás, aki több mint fél évszázada jógázik, szabadidejében legszívesebben operát és dalokat hallgat, szavai szerint egy lakatlan szigetre Bach Goldberg-variációit vagy Chopin balladáit vinné magával. A "könnyűzenészek" közül Zoránt és Presser Gábort kedveli, akikkel dolgozott is együtt. A szavakon túl címmel verseskötete látott napvilágot, életregénye első két kötete ősszel jelenik meg. Felesége Tunyogi Henriette táncművész.

Vásáry Tamás születésnapja előestéjén, augusztus 10-én a szombathelyi Iseumban a Szabadtéri Játékok keretében gálaestet rendeztek, ezen ő vezényelte a Savaria Szimfonikus Zenekart, amelynek tiszteletbeli elnök-karnagya, és természetesen a zongora mellé is leült.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Kell még egy szó, mielőtt mennénk,/ Kell még egy ölelés, ami végig elkísér,/ Az úton majd néha, gondolj reám,/ Ez a föld a tiéd, ha elmész, visszavár.
Előadások 2012. október 10. - 2012. október 21. Fotó: Andrea P. Merlo Táncosok: Medvecz József és Kevehazi Krisztina
Az áldozatok olyanok voltak, akik súlyos terhet jelentettek családjuknak, nem hajtottak többé semmi hasznot
Hazánkban a farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart
Néhány vízkedvelőnek úgy kellett bekönyörögnie magát legalább egy tóparti sétára
Lehullott három falevél/ észrevétlen az őszi ágról.
„Halló! Én vagyok adásban…? Igen…? Halló…! Csókolom! Itt Kovács Pistike beszél! Én vagyok az akinek még régebben a Gabi bácsi ...
A töltés két oldalán magas a fű, a fűben sárga, kék, lila és fehér virágok nyílnak. Gyönyörűek!