Új évi fogadalmak - BUÉK 2014!

Peregnek a napok, jár az idő kereke. Holnap új év kezdődik.
Vannak, akik ilyenkor számba veszik az eltelt hónapokat, mérleget készítenek a sikeres és a sikertelen dolgaikról, átgondolják a fontosabb eseményeket, örülnek, vagy szomorkodnak a történtek miatt. 
Vannak, akik fogadalmakat tesznek:
- Holnaptól nem dohányzom, vagy
- Fogyókúrázok, vagy
- Gyalog járok a munkahelyemre,
- Hetente háromszor tornázni fogok … és így tovább.
Javaslom, most először ne egyenként tegyünk fogadalmat, hanem fogadjuk meg együtt, mindannyian, hogy holnaptól másképpen viselkedünk és beszélünk egymással. Figyelni fogunk a szeretteinkre, a barátainkra, a munkatársainkra, az emberekre. Igyekszünk megérteni, meghallgatni őket. Ha magukról, gondjaikról kezdenek beszélni, nem vágunk a szavukba;
- Ó, ez semmi, nekem is fáj…, Velem ez úgy volt,…!
Kommunikációnkban kerüljük a minősítéseket, inkább tényeket és érzéseket  fogalmazunk meg!
- „Hanyag vagy, nem csináltad meg a leckédet” – helyett: „Látom, nem csináltad meg a leckédet, szomorú vagyok. Elmondanád mi hátráltatott?”
- „Már megint ordibálsz velem, mit képzelsz te magadról? - helyett: „Nagyon megijedek, amikor kiabálsz velem, mert attól tartok, hogy haragszol rám.”
- „Hányszor megmondtam, hogy időben gyere haza, de te süket vagy az én kérésemre, semmibe veszel engem” - helyett: „Aggódom, amikor későn érsz haza, mert azt hiszem, hogy valami bajod történt.”
- Trehány vagy, mert nem tartottad meg az ígéretedet, és nem hoztad vissza a laptopomat” - helyett: „Haragos voltam, hogy nem hoztad vissza a gépemet, mert szükségem lett volna rá”
Ezek a példamondatok, csak eleinte szokatlanok. A minősítésmentes kommunikáció rövid gyakorlással elsajátítható.

Sikerekben gazdag, negatív minősítésektől, bántásoktól mentes boldog új évet kívánunk minden olvasónknak!

Kapcsolódó cikkek

„Atyám, ne úgy legyen amint én akarom, hanem amint Te!”.
A nagy szemű, vastag, aranyszínű, láncos ékszerek hódítanak idén.
Gesztenyeszemed melegét érzem,/ lelkemet elönti a fény,/ miközben mély sötétségben/ botorkálok nélküled. (Merengés 29.oldal)
A csipke idén nemcsak rátétként vagy díszítőelemként lesz divatos, de ízléses kereteken belül akár önmagában is hordhatod majd.
Az írottkői túránkat kellően kipihenve, másnap a Kőszegi-hegység legszebb helyeit, turistacélpontjait fűztük össze.
Nálunk, Magyarországon vajon meddig mehetnek el a nemzetgyalázók; vajon hol van a művészetekben a szabad alkotás és a nyilvános kigúnyolódás, a megszentségtelenítés határa?
Prof. Dr. Freund Tamás agykutató beszél a lélekről, az agyról, az ateizmusról és az evolúcióról.
Manapság bizonyos margarinokat és tejes termékeket az étkezési koleszterin felszívódásának csökkentését célzó fitoszterollal és fitosztanollal dúsítanak.