Tubi

- csak egy mosoly -

Egyik ismerősömnek az ismerőse, aki nagy állatbarát, és egyben sportkedvelő ember, postagalambokkal foglalkozik. A nagyobb edzések úgy zajlanak, hogy a galambokat egyenként, szépen összekötött szárnyakkal berakják a Zsiguliba, elviszik őket két-háromszáz kilométerre, s ott kioldozzák a szárnyaikat és eleresztik őket.
Hazafelé, a vidám galambászok, betérnek valami jó nevű csárdába, bevágnak fejenként egy-egy nagyadag csülkös babot. Majd hazaérve, otthon, kényelmesen kiülnek a teraszra egy-két-kilenc sörrel, s míg a hűtött sört kóstolgatják, nyakalgatják, locsolgatják vele csendesen a csülkös babot, jókat beszélgetnek és nevetnek, szóval, addigra az első galambok apró szárnycsattogásokkal már érkeznek is haza.
A minap is így történt, ahogy a szokás forgatókönyvében megvan írva, minden sorjában: reggeli indulás, röptetés, fordulás vissza, csülkös bab, hazaérkezés, terasz, társalgás, nevetés, sör, első galambok érkezése…
Hanem Tubi, az egyik kedvenc, igen jó röptű-, téglás-havas madár, sörfogytáig nem érkezett meg, sőt sötétedésig se, még másnap se.
Harmadnap se…
Gondolták valami szomorú eset, vagy tragédia történhetett vele. Szegénykét megette valami sólyom, ölyv, vagy kánya…már le is mondtak róla… gondolatban megadták neki a minden postagalambnak kijáró végső tiszteletet… eltemették.
Teltek-múltak a szomorú napok, hetek, mikor is látja ám az ismerősöm, hogy az udvarba Tubi totyog be, jön haza. Gyalog… Merthogy a szárnyai hátul szépen össze voltak kötözve.

Kapcsolódó cikkek

Egyszer csak felugrik az öreg, s csapkodni kezdi a hátát. - Látja, édesapám, addig-addig...
1978-ig Magyarországon farmernadrágot csak az ún. lengyelpiacról, a boltokba titokban behozott, „pult alóli” készletből ... lehetett beszerezni.
Erzsébet királyné - mint fia, Rudolf tragikus halála óta mindig - feketében jelent meg
Hazánkban a farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart
Néhány vízkedvelőnek úgy kellett bekönyörögnie magát legalább egy tóparti sétára
Lehullott három falevél/ észrevétlen az őszi ágról.
„Halló! Én vagyok adásban…? Igen…? Halló…! Csókolom! Itt Kovács Pistike beszél! Én vagyok az akinek még régebben a Gabi bácsi ...
A töltés két oldalán magas a fű, a fűben sárga, kék, lila és fehér virágok nyílnak. Gyönyörűek!