Trianon, a világ legigazságtalanabb "békéje"

1920. június 4-én, délután tíz óra: Budapesten és országszerte "megkondultak a harangok, a gyártelepek megszólaltatták szirénáikat és a borongós, őszies levegőben tovahömpölygő szomorú hanghullámok a nemzeti összeomlás fájdalmas gyászát jelentették: aláírták Trianonban a magyar meghatalmazottak a békeokmányt. Ma tehát elszakították tőlünk a ragyogó magyar városokat: a kincses Kolozsvárt, a Rákócziak Kassáját, a koronázó Pozsonyt, az iparkodó Temesvárt, a vértanuk városát, Aradot és a többit mind, felnevelt kedves gyerekeinket, a drága szép magyar centrumokat. Ma hazátlanná tettek véreink közül sok millió hű és becsületes embert, és béklyókat raktak dolgos két kezükre. ... az ország némán, méltóságteljesen, de komor daccal tüntetett az erőszakos béke ellen. Egész Budapest a gyászünnep hatása alatt állt. .. Az ország a legmélyebb nemzeti gyászba borult. Temetés volt ez, valóban: egy hatalmas, gyönyörű ország és egy éppen magára eszmélő, büszke nemzet temetése."  http://www.trianon.hu/keret.phtml?/trianon/

Abban a korban nőttem fel, amikor nem volt szokás Trianonról beszélni. Vigyáztak, hogy a nemzeti öntudat ne legyen lelki értékünk. Ez nem sikerült. A magyarság  tudatot génjeinkben örököljük, a nemzethez tartozás  önazonosságunk meghatározó eleme.
Az elszakított részek kínját csak felnőttként éltem át, amikor először jártunk  Erdélyben.  Sok várost, hegyet, gyönyörű tájat bejártunk. Bárhol voltunk, mindenhol a magyar jeleket, emlékeket, magyar nyelvű táblákat kerestük. Alig találtunk ilyeneket. Lassan gyűlt bennem a harag, a felháborodás, a méltatlankodás. Hogy lehet ez, hogy tehetik? Tehették szomszédaink, északon, keleten, délen egyaránt. A bátorságuk  annak a magyartalan, megalkuvó politikának az egyenes következménye, ami az elmult  60 évet jellemezte. 

A trianoni békediktátum aláírásának évfordulója - június 4 -  nemzeti emléknap Magyarországon, melyet 2010. május 31-én 302 igen, 55 nem és 12 tartózkodó szavazattal  iktatott törvénybe az Országgyűlés. A  "Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről" című  törvényjavaslatot Kövér László (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) terjesztette be.. Változik valami?  Mostanában változik valami? Talán igen. Reménykedjünk.

Kapcsolódó cikkek

...A világgal jártunk egy utat, / mégis ráment kétharmad haza. / Hogy mi megy rá eztán, nem tudom, / de vihar-irammal megyünk nyugatra... /
...De csak azt tanítja, aki igaz életet keres a versekben, nem kivételes perceket, ünnepi merengést vagy különcséget.
...a somoskői vár a magyar–szlovák országhatárt jelző kerítés túloldalán, Somoskő település fölé magasodó vulkáni csúcson található, szlovák területen...
Minden felekezetek királya, magyari Szent István, segítsd országodat, hazánkat, Magyarországot!
Bebújtam örvénylő sötétembe,/ üres partomon ne kutass avart,/ veresen tajtékzott bent a tenger,/ mert szavad váratlan vihart kavart.
Én is öledbe hullok,/ kedvesem,/ szívemet szívedre/ hajtva, szerelmesen.
A színház ajánló 3. egyben utolsó felvonása (a 3-nál több felvonásos darabokat úgy se nagyon szeretik...)
"Milyen furcsák az emberek. Minden nap látod őket -azt hiszed ismered is- , és egyszer csak kiderül, hogy semmit nem tudsz róluk."