Tisza - Túr torkolat: a Nagybukó

"...Ott, hol a kis Túr siet beléje,..." (Petőfi Sándor:  A Tisza) írta a versében, de ez a hely nem az, amely nagy költónket megihlette. Ez a folyó torkolat a költő itt jártakor  még nem létezett.
Az Avas - hegységből lezúduló kis folyó az Alföld peremére érve két   kanyargós főágra szakadt és folyt  a Tiszába Nagyarnál (itt írta Petőfi Sándor A Tisza című versét) és Olcsvaapátinál. Szeszélyes árradásaival gyakran gondot okozott az embereknek.
Szabályozása már a XIX. században felmerült, de az ország gazdálkodásában ettől mindig voltak fontosabbak. A XX. század elején került rá sor, ekkor létesült a Sonkád - Tiszakóród új ág, az ásott meder. A Tisza folyó  visszadúzzadásának elkerülése érdekében a Túr torkolatán egy szintes betonmű  - zsilip - épült, ezen bukik alá a kis folyó a Tiszába és ezt nevezi a környék egyszerüen   Nagybukónak.
Nyáron kedvelt kiránduló-, fürdő-, és kemping hely.  A Tisza és a Túr szépsége vonza a  természetet kedvelőket. A nagy árnyas fák alatt lehet szabadtűzön sütni - főzni. A kiszolgáló helyiségek belépőjeggyel biztosítottak.  Van ingyenes látogatói jegy is, de ez csak félórás ott tartózkodásra jogosít.
A Túr folyón szervezett evezős  túrák egyre közkedveltebbek. Az evezést kedvelők  számára  a  folyót  a romantika, a kaland, az ismeretlen, az érintetlen táj teszi vonzóvá, érdekessé. A vadregényes útvonal, a bedőlt faágak, csodaszép vízi útvonalak minden kiránduló  számára feledhetetlen élményt nyújtanak.

Kapcsolódó cikkek

Bejárásunkkor sok vadcsapást találtunk, őzek, szarvasok, vaddisznók lakják e tájat. Meglestük a vízen pihenő, lassan sodródó vadkacsa kolóniákat...
A két híd - a régi elfáradt és az új - egymás mellett áll, vár mindegyik a maga sorsára.
Ragyogó napra ébredtünk, olyanra, amikor a természetkedvelő emberek képtelenek a lakásban, bent maradni.
Hatalmas kárókatona (kormorán) kolónia repül felettünk és leszállnak egy közeli fára.
A vásárosnaményi Kraszna hídon állva láthatjuk, hogy a kis folyó óriásira nőve visszafelé folyik.
A Szamos- Tiszazug kevésbé ismert területe az országnak. Olcsva felől a Szamos folyón át komppal közelíthető meg
A töltés két oldalán magas a fű, a fűben sárga, kék, lila és fehér virágok nyílnak. Gyönyörűek!
Nagyon sokan várják már az új hidat, ami 2013. májusra készül el.