Tavasz, tavasz

Hosszú, esőtől áztatott sötét, hideg hónap után, ma végre a keleti végeken is kisütött a nap. Nem bírtunk a lakásban maradni, a fény, a tavaszi levegő kicsábított bennünket. Naptalan szürkeséghez szokott szememmel hunyorogva néztem körül a töltésen. A tavaszi vizek megültek a mélyedésekben, még a Tisza sem húzódott vissza teljesen a medrébe. Az alkalmi tóban szürke gém lépdelt peckesen - dél körül lévén - biztosan ebédjét kereste. Jöttünkre méltóságteljesen emelkedett a levegőbe. Könnyed szárnyalását elmulasztottam lefotózni, mert lekötött a látvány, pedig a gép a kezemben volt.
Álltunk a töltésen,  hallgattuk a tavasz hangját, néztük a természet csodáját, az újjá születést.  Békák kórusa felelgetett egymásnak, madarak csivitelve, csattogva röpködtek az ágakon. A fű harsogó zöldje között fehér és sárga virágok emelgették fejüket a nap felé, amott pedig kivirágzott az árvacsalán. Fürge gyíkok cikáztak körülöttünk, egyet sikerült megfogni. A kicsi gyík mozdulatlanná merevedett a párom tenyerén. Még akkor is mozdulatlan volt, amikor óvatosan visszaengedte, csak néhány pillanat múlva tűnt el a szemünk elöl. A hamar zöldellő fákon már pattannak a rügyek, apró levélkék bújnak ki belőlük.  A fű közt friss vadsóskát találtunk, szedtünk egy – egy marokkal és ott meg is ettük.

Szabó Lőrinc: Tavasz

"Mi az?" - kérdezte Vén Rigó.
"Tavasz!" - felelt a Nap.
"Megjött?" - kérdezte Vén Rigó.
"Meg ám!" - felelt a Nap.

"Szeretsz?" - kérdezte Vén Rigó.
"Szeretlek!" - szólt a Nap.
"Akkor hát szép lesz a világ?"
"Még szebb, még boldogabb!"

Kapcsolódó cikkek

A kockásliliomok törékenyen állnak a fűben ... Elvarázsolt tündérlányok, kockás lila ruhában... a tavasz lírája.
Változtass a stratégiádon, ha valami nem sikerül, és meglátod, minden jobbra fordul!
A Négy évszak a tökéletesség szimbóluma. Minden évszak három tétel - az isteni rend szimbóluma, - összesen tizenkét tétel
A kockásliliom a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.
Várnai Zseni (Weisz Eugénia, 1890.május 25. – 1981. október 16.) József Attila-díjas költő.
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,/ Fogadd könnyektől harmatos dalom:/ Szívemnek már a gyász is röpke álom,/ S az élet: győzelem az elmúláson.
A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt.
És lesz-e még/ hogy fölfakad/ a borulat,/ s küld-e a nap/ egy sugarat,