A Szomolyán kivégzettek emlékére

Szomolya a Bükk lábánál megbúvó kis falu. Az odaérkező látogatót lenyűgözi a szép és békés környezet. Ha előre tájékozódni akar az utazó, a falu weblapján ezt találhatja  a várható nevezetességekről: "Településünk számos nevezetességgel büszkélkedhet. Polgármesterünk mindenhol Cseresznye ország fővárosának mondja településünket Szomolyát. Az a gyümölcs, amely főként régen, de manapság is egyre inkább hirdeti Szomolya különlegességét, a Szomolyai Rövidszárú Fekete Cseresznye. Ez a gyümölcs sehol nem érik meg olyan ropogósra, ízletesre, feketére mint a mi határainkban.
Szomolyán nagyon sokféle kőzetréteg található meg, a homokos talajtól a riolit tufa rétegeken át a kemény terméskőig. Az őseink felfedezték, hogy a kőfaragás szempontjából első sorban az építkezésben sokféle megoldást kínálnak a különböző kőzetek. A tufa rétegeket lakásnak, borospincének, tároló helységeknek vájták ki. A kitermelt anyagot sokszor a lakások építésére használták. A keményebb kőzetek kerítések, szobrok, sírkövek, lábazatok készítésénél voltak nagyon hasznosak.
Településünk határában található egy olyan képződmény, mely több helyen megtalálható Európa szerte, ezek a kaptárkövek. Viszont ilyen nagy számban ritkaságba mennek. Élnek a településünkön neves borászok. Büszkélkedhetünk három lakossal, akik a festészetnek szentelték életüket. Van településünk szülöttei között író.
Falunk központjában található egy régi bútor és használati cikk kiállítás" (http://www.szomolya.net)

Szomorúan tapasztaltuk,  hogy sem a falu "nevezetességei" között, sem emléktáblán  nem szerepel, hogy 1944. november 16-án a szomolyai iskola udvarán Rózsa Zoltán magyar ezredes hatáskörét messze túllépve,  hatalmával visszaélve,  kivégeztetett - főbe lövetett - hét katonaszökevénynek minősített magyar embert. A kivégzés után a holttesteket parancsra az iskola előtti téren - akkor ott álló -  a Gömbös szobrot  körülvevő kőkerítéshez kötözték honaljuknál, derekuknál fogva. A nyakukba "hazaáruló" feliratú táblát akasztottak. Még ma is vannak idős emberek, akik akkor gyerekként látták a kivégzett, meggyalázott embereket.
(Rózsa Zoltánt a tanuk - a saját katonái is - vallomása alapján a népbíróság háborús bűnösnek nyilvánította és 1949 decemberében felakasztatták).
Forrás: Mikolai Bertics Mihály: Harcok és arcok (2007)

Az iskola udvaron, ahol a kivégzés történt, ma gaz, átláthatatlan rendetlenség van. Az iskola előtti téren  nem őrzi  tábla a hét ártatlan ember emlékét.
A falu gondosan ápolt temetőjében a dombon áll egy kissé elhanyagolt emlékmű,  a megölt emberek, a gyalázatos gyilkosság mementójaként.
Virágot ültettünk, gyertyát gyújtottunk az emlékükre.

Kapcsolódó cikkek

A 6 hónapos baba már könnyedén átfordul a hasára és vissza, kis segítséggel pedig ülve marad
Tata az "Élő vizek városa" Tatabánya fölött magasodik a turulszobor.
...Mert aki mérges, annak nemcsak a lelke, hanem a teste is meg van “mérgezve”...
A Magyar Rádió a hírek, a szónoklatok és a hosszú szünetjelek között elsősorban komor hangulatú ünnepi zenéket sugárzott.
"...Lobbantsd lángra a szívedet, s hagyd, hogy ez a lángocska eloszlassa az egész elmúlt éved sötétségét!
...hangosan szellentenek, vagy bekukucskálnak a nők kimonója alá, súlyosabb esetben ellopják a terményeket, vagy gyerekeket ragadnak el.
"...Sokszor volt az az érzésem, amikor pódiumon álltam, hogy – tulajdonképpen Neked tapsolnak, csak ők nem tudják.”
Változtass a stratégiádon, ha valami nem sikerül, és meglátod, minden jobbra fordul!