A Szomolyán kivégzettek emlékére

Szomolya a Bükk lábánál megbúvó kis falu. Az odaérkező látogatót lenyűgözi a szép és békés környezet. Ha előre tájékozódni akar az utazó, a falu weblapján ezt találhatja  a várható nevezetességekről: "Településünk számos nevezetességgel büszkélkedhet. Polgármesterünk mindenhol Cseresznye ország fővárosának mondja településünket Szomolyát. Az a gyümölcs, amely főként régen, de manapság is egyre inkább hirdeti Szomolya különlegességét, a Szomolyai Rövidszárú Fekete Cseresznye. Ez a gyümölcs sehol nem érik meg olyan ropogósra, ízletesre, feketére mint a mi határainkban.
Szomolyán nagyon sokféle kőzetréteg található meg, a homokos talajtól a riolit tufa rétegeken át a kemény terméskőig. Az őseink felfedezték, hogy a kőfaragás szempontjából első sorban az építkezésben sokféle megoldást kínálnak a különböző kőzetek. A tufa rétegeket lakásnak, borospincének, tároló helységeknek vájták ki. A kitermelt anyagot sokszor a lakások építésére használták. A keményebb kőzetek kerítések, szobrok, sírkövek, lábazatok készítésénél voltak nagyon hasznosak.
Településünk határában található egy olyan képződmény, mely több helyen megtalálható Európa szerte, ezek a kaptárkövek. Viszont ilyen nagy számban ritkaságba mennek. Élnek a településünkön neves borászok. Büszkélkedhetünk három lakossal, akik a festészetnek szentelték életüket. Van településünk szülöttei között író.
Falunk központjában található egy régi bútor és használati cikk kiállítás" (http://www.szomolya.net)

Szomorúan tapasztaltuk,  hogy sem a falu "nevezetességei" között, sem emléktáblán  nem szerepel, hogy 1944. november 16-án a szomolyai iskola udvarán Rózsa Zoltán magyar ezredes hatáskörét messze túllépve,  hatalmával visszaélve,  kivégeztetett - főbe lövetett - hét katonaszökevénynek minősített magyar embert. A kivégzés után a holttesteket parancsra az iskola előtti téren - akkor ott álló -  a Gömbös szobrot  körülvevő kőkerítéshez kötözték honaljuknál, derekuknál fogva. A nyakukba "hazaáruló" feliratú táblát akasztottak. Még ma is vannak idős emberek, akik akkor gyerekként látták a kivégzett, meggyalázott embereket.
(Rózsa Zoltánt a tanuk - a saját katonái is - vallomása alapján a népbíróság háborús bűnösnek nyilvánította és 1949 decemberében felakasztatták).
Forrás: Mikolai Bertics Mihály: Harcok és arcok (2007)

Az iskola udvaron, ahol a kivégzés történt, ma gaz, átláthatatlan rendetlenség van. Az iskola előtti téren  nem őrzi  tábla a hét ártatlan ember emlékét.
A falu gondosan ápolt temetőjében a dombon áll egy kissé elhanyagolt emlékmű,  a megölt emberek, a gyalázatos gyilkosság mementójaként.
Virágot ültettünk, gyertyát gyújtottunk az emlékükre.

Kapcsolódó cikkek

"...Öröm és aggodalom tölt el egyszerre, mert nekem még van mire emlékeznem, de ahogy elnézem a felnövekvő generáció élményvilágát...
A tetőpontra az jut, aki tudja, minek örüljön, aki boldogságát nem tette másoktól függővé, aki nem nyugtalankodik, aki bízik önmagában... Fotó:demotivalo.net
A HTC Edge a világ első telefonja mely négy magos (quad-core) processzorral szerelve érkezik majd.
- Ki terelgeti a babokat?/ - A babgulyás.
„Szabadság, szerelem!/ E kettő kell nekem./ Szerelmemért föláldozom/ Az életet,/ Szabadságért föláldozom/ Szerelmemet.”
És Jóelhoz eljött a Daemon és így szólt: – Sorsodhoz tartozik, hogy valamelyik képességedet elveszítsd. Választhatsz, hogy melyikről akarsz lemondani.
...Amikor a házba belépett, Horváth-Bende János lefogta, majd Pipás Pista a nyaka köré tekerte a kötelet...
Itt is, mint szerte a világban van magyar közösség. Vannak lelkes emberek, akik igyekeznek összefogni az itt élő...