A szigligeti vár

Szigliget évszázadokkal ezelőtt még sziget volt, minden oldalról víz vette körül.  IV. Béla királyunk 1260-ban oklevélben adott engedélyt a pannonhalmi bencés szerzeteseknek hogy várat építsenek.

Részlet az oklevélből:
" ... Mivel azelőtt országunkat barbár népek és zsarnoki tatárok elpusztitották, elrendeljük, hogy koronánk egész területén, megfelelő helyeken erődítések legyenek és várak emelkedjenek, ahová a nép az üldöztetéssel fenyegető időben behúzódhatik és magát megmentheti...
és ezért a Balatonban lévő egyik sziget ahol az erődítésre alkalmas hegy áll, a pannonhalmi Szent Márton egyház  részére adandónak véljük, hogy rajta várat építsen, amely a fenti célokra bőségesen és hatásosan megfeleljen..."

A szigligeti várban szorgos kezek takarítanak, gyeptéglát raknak, festenek, hogy a látogatókat  rendezett, szép környezet fogadja. A várban felfelé haladva egyre  jobban kitárul  a messzeség.  A kilátást nem korlátozzák a fák, mert még lombtalanok. A várat a pannonhalmi apátság kezdte el építeni 1260 és 1262 között. A  legrégebbi része az öregtorony, amely délen, a legmagasabb ponton áll. A felhős idő ellenére is fenséges kilátás  nyílik a  Balatonra  és a tanuhegyekre.
Ha bárkit erre visz az útja, érdemes egy órát szánni ennek a látványnak.

Kapcsolódó cikkek

A színház ajánló 3. egyben utolsó felvonása (a 3-nál több felvonásos darabokat úgy se nagyon szeretik...)
Szeptemberben nem csak a tanítás kezdődik el, de egy újabb színház idény is.
"...Nagy meglepetésünkre, jó pár méterre a parttól, egyedül üldögélt egy hattyú
A Balaton vize 20 fokos volt, ennek ellenére - némi lélegzetkihagyással- naponta fürödtünk a szigligeti strandon.
Egyszer csak felugrik az öreg, s csapkodni kezdi a hátát. - Látja, édesapám, addig-addig...
1978-ig Magyarországon farmernadrágot csak az ún. lengyelpiacról, a boltokba titokban behozott, „pult alóli” készletből ... lehetett beszerezni.
Erzsébet királyné - mint fia, Rudolf tragikus halála óta mindig - feketében jelent meg
Hazánkban a farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart