A Szent György-hegy és a "Mennyország"...

A Tanúhegyek – a szakirodalom szerint - másodlagos kúp vagy csonka kúp alakú képződmények. Kialakulásukat az üledékes térszínre ömlött híg láva okozta. Ezek a kemény takarók védelmezik meg az alattuk levő üledéket a későbbi letarolódástól. Az ilyen képződmények körüli, vulkánikus kőzetekkel be nem borított üledékes térszínek viszont gyorsan pusztulnak. Ennek következményeképpen a lávatakarós részekből csonka kúp, néha kúp alakú hegyek maradnak fenn, tanúskodva a térszín eredeti magasságáról. A tanúhegyek tehát másodlagos formák, a térszíni szelektív lepusztulás eredményei.
A messziről óriás koporsóformának látszó Badacsony, Szent György-hegy és Csobánc szélein a kőzet érdekes megszilárdulási formái, a bazaltkő-zsákok láthatók. Legszebb ezek közül a badacsonyi Kőkapu és a Szent György-hegyi bazaltorgonák. Ezek könnyen omlanak. Az oldalaikon a még meglévő sziklák tövében hatalmas kőfolyások láthatók, ezekben alig tud megkapaszkodni az úgynevezett törmelékerdő.
A terület bazalthegyei nemcsak egyedülállóan különlegesek és festői geológiai emlékek, hanem számos igen ritka növény- és állatfaj élőhelyei is. A természeti értékek gazdag sorához társul a római korig visszavezethető szőlőkultúra, valamint a szőlőhegyek és községek megannyi építészeti emlékei: a várromok, templomromok, kastélyok, falusi és szőlőhegyi népi építészeti emlékek.

A Tapolcai-medence egyik legkedveltebb kirándulóhelye: a Szent György-hegy. A nagy turisztikai látogatottság miatt, az erdészet a közjóléti beruházások terhén pihenőhelyeket (fa esőbeálló, fa asztalok, padok) alakított ki a hegyen és kiépítette a Szent György-hegyi "Bazaltorgonák" tanösvényt.
A Szent György-hegy szinte kettéosztja a Tapolcai-medence területét és áll magányosan a medence közepén. A 414 méter magas hegy a 3-4 millió évvel ezelőtt kezdődött vulkanikus tevékenység eredményeként keletkezett. Leghíresebb nevezetessége az ÉK-i oldal bazaltképződményei, a 30 méter magasságot és 1,5 méter átmérőt is elérő bazaltoszlopok („bazaltorgonák”). Az oszlopok keresztmetszete ellipszishez közelítő sokszög. Alakjukat a felszínre jutott láva kihűlése során nyerték, amikor az összehúzódó anyag a bazaltlepény peremétől befelé haladva, a kihűlés irányára merőleges felületek mentén felhasadozott. A réseket az időjárás hatásai, a hőingadozás, a fagy, a szél egyre tágították, ami az oszlopok elkülönüléséhez vezetett. Ez a folyamat ma is tart. Az orgonasípok módjára sorakozó kőoszlopok néhol egymás mellett, néhol támaszték nélkül, egyedül állnak. Az erózió ennek megfelelően erősen pusztítja, kerekíti, alakítja az oszlopokat. Az erózió az oszlopok alatti homokos, agyagos pannon rétegeket sem kíméli, s az alapjukat vesztett oszlopok ledőlnek, törmelékükből kőfolyások, törmeléklejtők alakulnak ki.

Nos, hogyan függ össze – címünkben – a tanúhegy a „Mennyországgal”?
Egyszerű a magyarázat. Amikor éppen ott jártunk, minket is lenyűgözött a gyönyörű kilátás, a táj, a hegy, a törmelékerdő szépsége. Itt-ott a hegyoldalhoz lapuló házikókat láttunk, amelyek elől valóban mennyei a kilátás. Egyik házikó előtt szelídtekintetű fiatalembert köszönthettünk Szemeti Péter néven, aki találóan a „Mennyország” nevet adta annak a kis laknak, amelyikben ott, fent él – közel az Istenhez. Elmondta, hogy nagyon jól érzi ott magát, távol a városok zajától; villany, gáz, televízió és Internet nélkül is. Szívesen vállalja az idegenvezető szerepét, ha valaki szeretné jobban megismerni a környéket. Tehát, a „Mennyország” minden kedves látogatót szívesen vár.

Kapcsolódó cikkek

... Elindultunk, hogy megnézzük a Tarpai hegyet. Én szkeptikus vagyok; - hegy az Alföldön? – gondolom kissé mosolyogva.
... a Véndek-hegyet járjuk be. A két vulkanikus kúpból álló hegy Tapolca északi határában van.
Az Agár-tető Hegyesd – Monostorapáti – Sáska – Taliándörögd községhatárokban található.
Faludi Ferenc (Németújvár, 1704. március 25. – Rohonc, 1779. december 18.) jezsuita szerzetes, író, költő, műfordító.
Nyár eleje óta készülünk felfedezni kedves barátunkkal a kápolnát. Végre sikerült! Köszönjük Ági a szép délutánt.
Jól megjelölte ezt az ezredévet:/ kereszttel írta rá kemény nevét,/ mint halhatatlan győzelmi ék./ Alapkő lett, de kőnél súlyosabban
Uram, adj türelmet,/ Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
"...Ne törődj vele! Te csak kövesd céljaidat!" (Fotó: Teréz anya fiatal korában)