Smetana: Moldva

Bedřich Smetana (1824 – 1884)  cseh zeneszerző és zongoraművész. Első koncertjét hatéves korában adta.
Nevéhez kötődik a cseh nemzet függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése. Hazájában a cseh zene atyjának tekintik.

Hazám című szimfonikus sorozata 1874-1879 között keletkezett, abban az időben, amikor a zeneszerző már teljesen siket volt. A második darab a Moldva folyó eredetét és folyását írja le, partvidékének minden szépségével és romantikájával együtt. (Pándi I., 190.)
A cseh erdőkben két patak csörgedezik, az egyik meleg és vidáman szökellő, a másik hideg és nyugodt. A patakok játékos mozgását két fuvola hangjával ábrázolja a zeneszerző, melyet hárfa és hegedű kísér. Az idillikus zenei festményt a továbbiakban klarinétok és a brácsák egészítik ki, majd a teljes vonóskar veszi át a hullámok ringó mozgásának motívumát. A két folyó találkozik, és megszületik a Moldva folyó, melynek témája végigvonul az egész kompozíción (Tóth Dénes).

 

Kapcsolódó cikkek

1865-ben az alsóbb papi rendbe nyert felvételt, s ettől kezdve reverendába járt.
1964-ben készült a film, amiben ez a dal elhangzik. Ötven éve népszerű, a zene, az énekhang beivódik az emlékezetbe. Gianni Morandi énekel.
... Igaz, gazdagok vagyunk mi is, mert tudunk szeretni. Csak ne engedjük, hogy elvesszen a szeretet, védjük, őrizzük, hátha még nem késő.
A fürdő fejlődése a városra is hatott. Szépek az Oborzil Edit által városnak adományozott harangok.
És lesz-e még/ hogy fölfakad/ a borulat,/ s küld-e a nap/ egy sugarat,
" ... Mivel azelőtt országunkat barbár népek és zsarnoki tatárok elpusztították, elrendeljük, hogy koronánk egész területén...
Légy büszke nemzetedre, nyelvedre, ismerd, óvd add tovább gyermekeidnek a magyar kultúra alkotásait.
"...Szép esténk lesz-, szép, ha megöregszünk. Fésüld meg kócos hajamat…"