Smetana: Moldva

Bedřich Smetana (1824 – 1884)  cseh zeneszerző és zongoraművész. Első koncertjét hatéves korában adta.
Nevéhez kötődik a cseh nemzet függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése. Hazájában a cseh zene atyjának tekintik.

Hazám című szimfonikus sorozata 1874-1879 között keletkezett, abban az időben, amikor a zeneszerző már teljesen siket volt. A második darab a Moldva folyó eredetét és folyását írja le, partvidékének minden szépségével és romantikájával együtt. (Pándi I., 190.)
A cseh erdőkben két patak csörgedezik, az egyik meleg és vidáman szökellő, a másik hideg és nyugodt. A patakok játékos mozgását két fuvola hangjával ábrázolja a zeneszerző, melyet hárfa és hegedű kísér. Az idillikus zenei festményt a továbbiakban klarinétok és a brácsák egészítik ki, majd a teljes vonóskar veszi át a hullámok ringó mozgásának motívumát. A két folyó találkozik, és megszületik a Moldva folyó, melynek témája végigvonul az egész kompozíción (Tóth Dénes).

 

Kapcsolódó cikkek

1865-ben az alsóbb papi rendbe nyert felvételt, s ettől kezdve reverendába járt.
Dr. Bérczy Judit, holisztikus szemléletű endokrinológus elárulja, táplálkozással hogyan lehet csökkenteni a stresszt.
Adorján Béla a közelmúltban nyerte el a népi iparművész fafaragó címet. Gratulálunk és sok sikert kívánunk a munkásságához.
...Most itt heverek a szemétdombon, törött cserép vagyok. De az emlékeimet nem veheti el tőlem senki.
...Szeretlek,/ virágnyíló szerelemmel.
Szeret lefele, vagy felfele menni? Szereti a zamatos vörös borokat? Akkor irány Szekszárd!
Eredeti lengyel néven Fryderyk Franciszek Chopin, felvett francia nevén Frédéric François Chopin
"A honfoglalás időszakában Árpád fejedelem egy éber katonai védelmi rendszert hozott létre. Éjjel-nappal strázsáló őrökkel zárta le a Kárpátok hágóit..."