Smetana: Moldva

Bedřich Smetana (1824 – 1884)  cseh zeneszerző és zongoraművész. Első koncertjét hatéves korában adta.
Nevéhez kötődik a cseh nemzet függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése. Hazájában a cseh zene atyjának tekintik.

Hazám című szimfonikus sorozata 1874-1879 között keletkezett, abban az időben, amikor a zeneszerző már teljesen siket volt. A második darab a Moldva folyó eredetét és folyását írja le, partvidékének minden szépségével és romantikájával együtt. (Pándi I., 190.)
A cseh erdőkben két patak csörgedezik, az egyik meleg és vidáman szökellő, a másik hideg és nyugodt. A patakok játékos mozgását két fuvola hangjával ábrázolja a zeneszerző, melyet hárfa és hegedű kísér. Az idillikus zenei festményt a továbbiakban klarinétok és a brácsák egészítik ki, majd a teljes vonóskar veszi át a hullámok ringó mozgásának motívumát. A két folyó találkozik, és megszületik a Moldva folyó, melynek témája végigvonul az egész kompozíción (Tóth Dénes).

 

Kapcsolódó cikkek

1865-ben az alsóbb papi rendbe nyert felvételt, s ettől kezdve reverendába járt.
A tihanyi Bencés Monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél
Egy szál virág – és szóljon az ének -/ éljen sokáig minden Erzsébet!/ Istenem, most tárd fölé kezed,/ éltesd az én Erzsébetemet!
Veletek vagyunk, székelyek!
...A fiúk elővigyázatosak voltak a szobában. (Fotó:index)
A távolban egy kék hotel, ott lakik az Isten,/ sokszor sír, mert szeret minket/, sokszor sír, mert nem segíthet.
Csomagolj engem csillagködbe,/ Juttass magadhoz mindörökre./ Várj engem, mint újjászületettet,/ Ringass szeretetedben,/ Mint menekültet.
Magvetők reményét hoztad:/ fűzfák illatát, jonatán/ aranyát;