Rémisztő városi legendák Japánból (I. rész)

Toshi Densetsu (都市伝説), azaz városi legenda olyan történet, mely furcsa jelenségekről, természetfeletti lényekről, azoknak támadásairól és áldozatairól szól. Amolyan modern kori mítosz. A történetek sokszor merítenek az Edo-kori japán babonákból. Gyakori szereplők az un. yōkaiok (妖怪 ~ túlvilági lény, szellem, szörny), azok közül is kiemelkedően az onryōk (怨霊 ~ haragos szellem), akik átalában erőszakos halált haltak, vagy öngyilkosok bosszúra éhes, kegyetlen kísértetei. Maguk a történetek többnyire elrettentő például szolgálnak: hogy ne csúfoljunk másokat, ne sétálgassunk éjszaka az utcán, vagy hogy ne álljunk szóba idegenekkel!
Napjaink rémlegendáinak legnépszerűbb helyszínei a japán iskolák, így az ehhez kapcsolódó történetekből válogattam most egy csokorra valót. Jó borzongást! ;)

AKA MANTO (朱マント ~ vörös köpeny)
Nem Piroska, és nem is Superman... Ha ezzel a vörös köpennyel hoz össze a sors, bizony lehet, hogy összecsinálod magad! Ebből a szempontból talán jól is jön, hogy Aka Manto az illemhelyeken szokott felbukkanni. Nyilvános- vagy iskolai vécékben jelenik meg, természetesen elsősorban az utolsó fülkében. Állítólag piszok jóképű fazon, de maszkot visel, hogy távol tartsa hódolóit. Tehát ülsz békésen, dolgodat végezve, és ő egyszercsak megkérdezi: Vörös vagy kék papírt kérsz? (más változatok szerint azt kérdezi: vörös vagy kék köpenyt)
Ha válaszod: VÖRÖS - csúf, véres halál a jutalmad. Legyen akár lefejezés, akár feldarabolás, a lényeg, hogy a véredben fürödj, és a ruháidat is vörösre áztassa. (a köpenyes változat esetében letépi a bőrt a hátadról, hogy úgy nézzen ki, mint egy vörös köpeny)
Ha válaszod: KÉK - egyszerűen csak megfojt, hogy szép kék legyen a fejed... (a köpenyes verziónál kivéreztetést mondanak)
Ha válaszod: bármilyen más szín, az sem segít rajtad - Aka Manto sajnos nem a humorérzékéről híres. Ebben az esetben kezek nyúlnak elő (egyesek szerint éppen a vécéből, amin trónolsz), és lerántanak az alvilágba. Néhány történet szerint, ha SÁRGÁt választasz, a fejedet belenyomják a vécébe, amit éppen használtál.
Állítólag az egyetlen mód arra, hogy élve megúszd a találkozást, ha egész egyszerűen visszautasítod az ajánlatot: nem kérsz papírt. ^^

HANAKO-SAN (トイレの花子 - Toire no Hanako ~ Hanako a vécéből)
Hanako szintén az utolsó vécéfülke mumusa (nem tudom, Aka Mantoval szokatak-e találkozni? :P), bár van, hogy alakját a negyedik vécéfülkéhez kötik (sőt, néhol kifejezetten a harmadik emeleti mosdóban). Minden esetre ha a negyedik az utolsó, dupla esélyed van, hogy találkozz vele. Először is illedelmesen be kell kopognod, és megkérdezned, odabent van-e? Ha azt hallod: "Hai", azaz "igen", nyiss be, és megláthatod a fekete hajú, bubifrizurás, pirosszoknyás kislányt! Hogy ez után mi történik, az területenként változó. Egyes helyeken az ajtó mögött egy háromfejű gyíkszörny vár, ami felfal. Más történetek például az ajtóból előtörő fehér vagy éppen véres kezeket emlegetnek. Hanako jelleme hol csíntalan, hol rossz-, hol pedig jóindulatú. A kislány szelleméről két eredettörténetet találtam:
Az egyik szerint Hanakot mindig csúfolták és piszkálták osztálytársai és iskolatársai, míg bánatában öngyilkos lett a lányvécében. Azóta ott kísért a szelleme bosszúra éhesen.
A másik a háború alatti időkből való: Hanako bújócskát játszott, és a lánymosdóban bújt el. Hirtelen jött egy amerikai légtámadás, és Hanako nem hallotta meg a riadó szirénáját...
Legendája iskolai "bátorságpróbák" alapjául szolgál, illetve ezzel ugratják az új tanulókat. Két film is készült a történetéből, 1995-ben és 1998-ban. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy több animében is előfordul, sőt főszereplője a ふしぎ通信 トイレの花子さん (Fushigi Tsuushin - Toire no Hanako-san) c. mangának és animének.

TEKE TEKE (テケテケ) és KASHIMA REIKO (仮死魔靈子)
Azért vettem egy kalap alá őket, mert hasonló karakterekről van szó. Így a történetük több forrásnál is összefolyt, néhány leírásban egyszerűen eggyé olvadtak.
Teke Teke egy fiatal (diák)lány volt, aki egy sajnálatos baleset során a sínekre esett (mások szerint ugrott), és egy arra járó vonat kettéhasította a testét. Lassú halált halt, és haraggal teli szelleme nem nyugodhatott. Felsőteste az utcákon kísért éjszaka, és aki találkozik vele, azt magához hasonlóvá teszi (gy.k.: félbevágja). Hogy mivel viszi véghez tettét, az történetenként változik: hatalmas karmokról, kaszáról és fűrészről beszélnek. Aki azt hiszi, könnyen el tudna menekülni, téved! Teke Teke bár karjaival (kezén vagy könyökén) közlekedik, rendkívül gyors. Nevét a jellegzetes hangról kapta, mely különleges "járását" kíséri (egyes történetekben tek-tek, máshol bata-bata). 2009-ben két horrorfilmet is készítettek a történetből (a 2007-es Kuchisake-onnát is jegyző Shiraishi Kōji rendezésében: Teketeke és Teketeke 2). Az őrült futáson kívül nem találtam ügyes menekülési trükköt előle, csak egy jó tanács van: ne menj ki az utcára sötétedés után!
A másik lány története kísértetiesen (:D) hasonlít az előzőre. Kashima Reiko neve alatt olvastam, de az előbb említett hölgy esetében is megállná a helyét az az előzmény, miszerint a fiatal lányra egy csapat férfi támadt rá, és halálra verték. Hiába kiabált, senki sem hallotta. Végül elvonszolta magát a sínekig, és ott elájult. Ezután az arra közlekedő szerelvény levágta a lábait. Bosszúvágyó szelleme lábait keresve azóta is kísért. A fentebb már említett iskolai rémekhez hasonlóan ő is az iskolavécék fülkéit preferálja. Gyanútlan áldozataitól azt kérdezi: "Hol vannak a lábaim?" Erre a helyes válasz: "A Meishin vasútvonalon." Ha megkérdezi, kitől hallottad ezt, a válaszod legyen: Kashima Reiko. Úgy tartják a név jelentése: ka ("kamen" ~ maszk), shi ("shinin" ~ halott ember), ma ("ma" ~ démon). Amennyiben azt a kérdést tenné fel, hogy őt hogy hívják, a válasz semmiképpen sem a neve legyen, hanem az előbb említett kulcsszavak! Aki rossz választ ad, annak kicsavarja, kitépi a lábait. Idén nyáron adtak ki egy DVD-filmet Kashima-san no noroi, azaz Kashima átka címmel. Ja, és majd' elfelejtettem: aki megismeri a legendáját, egy hónapon belül találkozni fog vele! ;) Jó, ha bemagoljátok a válaszokat! ^^

GOZU
Kép Tkashi Miike Gokudō kyōfu dai-gekijō: Gozu c. filmjéből"Ökörfej" vagy "Tehénfej" címen ismert történet, ami annyira észveszejtően rettentő, hogy aki hallja, begolyózik, és többnyire rövidesen szörnyethal tőle. A történet maga éppen ezért nem ismert, hiszen aki hallotta, mind halott. Vagy legalábbis megőrült. A Gozu borzalmas hatásáról így szól a legenda:
Egy osztálykirándulás alkalmával a tanár úgy döntött, unatkozó nebulóit azzal vidítja fel, hogy rémtörténeteket mesél nekik. A gyerekeknek bejött az ötlet, ám a tanár kezdett kifogyni a jó sztorikból. Egyszerre csak azt kérdezte: "Ismeritek a Tehénfej történetét?" Mivel nemleges választ kapott, belekezdett a "mesébe". A diákokat először megigézte a történet, aztán fokozatosan egyre inkább megrémültek, majd elborzadtak. Néhányan könyörögtek tanáruknak, hgy hagyja abba, ám ő valamiféle transzba esve egyre csak mondta és mondta tovább. A tanár valamivel később magához tért, és azt vette észre, hogy a busz az úttest közepén áll. A gyerekek a buszban feküdtek katatóniás állapotban, felfordult szemekkel és habzó szájjal. A sofőr szintén ugyanebben az állapotban volt. A tanár nem emlékezett a történetre, és a mai napig senki sem tudja, mi történik a Tehénfej történetében. Ha Te ismered, nem irigyellek! :P

AKAI HEYA (赤い部屋 - Vörös szoba)
A legenda maga úgy szól, hogy a gyanútlan interneten szörfözgető áldozat képernyőjén egyszercsak felbukkan egy pop-up, és egy gépies hang megkérdezi: "Anata wa akai heya ga suki desu ka?" (あなたは赤い部屋が好きですか? ~ Szereted a Vörös szobát?) Ha becsukod a pop-upot, meghalsz.
A legendából készítettek egy flash-animációs online videót, amiben két barát beszélget a legendáról, majd a kételkedő elkezd nyomozni az interneten. Miután semmit nem talál, és elkezdi nézegetni a szokásos weboldalakat, hirtelen felugrik egy kis ablak azzal a kérdéssel, hogy: "Anata wa — suki desu ka?" (あなたは—好きですか? ~ Szereted a —t?). Hiába csukja be, a kérdés újra és újra felbukkan, és lassan kiegészül, míg végül normális gyerekhangon felteszi a teljes kérdést. Ezután megjelenik egy oldal egy névsorral, melynek a végén a barátja neve szerepel. Ekkor a fiú úgy érzi, valaki van mögötte... Másnap az iskolában arról pletykálnak, hogy két fiú öngyilkos lett, és a szobáik falát a vérükkel vörösre festették. Még egyszer láthatjuk a főszereplő képernyőjét, amint a lista alján az ő neve is megjelenik, majd a számítógép egy hátborzongató hang kíséretében kikapcsol.
Aki megnézi a videót, számítson egy felugró ablakocskára a jól ismert kérdéssel. :)
2004-ben egy saseboi általános iskolában egy 11 éves kislány egy sniccerrel elvágta egy 12 éves osztálytársnője torkát az ebédszünet alatt egy üres tanteremben. Azzal magyarázta tettét, hogy a másik lány rágalmazta, csúfolta testsúlya miatt, és strébernek nevezte. A kislány nevét a sajtó nem közölhette, ám egy osztálykép miatt arcát hamar megláthatta a nagyközönség, és egy hírműsor hibájából a nevét is (a kislány rajzait mutatták, amiket aláírt). Azon a bizonyos osztályképen egy "Nevada" feliratú pulóvert visel, így az emberek a "Nevada-tan" nevet akasztották rá, és híres-hírhedt meme lett belőle. A kislány számítógépén az internetes könyvjelzők között szerepelt a fent leírt animáció is. Amint ez kitudódott, a legenda és a videó hihetetlen népszerűségre tett szert. Létezik egy két részes japán film Red Room címmel, bár nem láttam őket, tartalmuk alapján nem kötődnek ehhez a városi legendához.
Azért én örülök, hogy letiltottam a felugró ablakokat...

Kapcsolódó cikkek

Legtöbbször árgus szemekkel fürkésszük a fák sűrűjét, hátha megmozdul valami.
Az örömet hozó tél zengésével fejeződik be A Tél, és "A négy évszak" sorozat is. Az örömet hozó tél zengésével fejeződik be A Tél, és "A négy évszak" sorozat is.
Gyönyörű nyárias, felhőtlen volt az idő, nagyon kedvező a madárleshez. Korán érkeztünk a pusztába...
A reformruhák elterjedésével egyre népszerűbbé vált az un. tea-gown, ezt azonban főleg jó alakú fiatal nők engedhették meg maguknak.
"...És a rossz tanuló engedelmesen írni kezdi és mondja utána a számokat. Irja, írja, mint Ágnes asszony...
A 4 hónapos csecsemő fejlődése egyre gyorsabb ütemben zajlik, fejét már stabilan tartja, örül az érintésnek, és reagál a különféle hangokra.
Evita, Maria Eva Duarte de Perón második felesége és politikai támogatója volt Juan Domingo Perón argentin elnöknek.
Szántóföld szélén, ároknak partján tengődött egy szál halovány, kék pipacs. Úgy ám, haloványkék!