Rejtélyes kaptárkövek Szomolyán

Szomolya határában nagyon érdekes látnivalót ajánlunk a kirándulók figyelmébe. Kocsival, majd egy hosszabb jelzett úton csak gyalog lehet megközelíteni a településtől nyugatra emelkedő Vén-hegy lejtőjén, a Kaptár-rét fölötti domboldalon lévő kúp alakú kaptárköveket. A négy lelőhelyen – 13 kaptárkövön – összesen 137 db fülke van. A fülkék átlagosan 60 cm magas, mintegy 30 cm széles és 25-30 cm mély lyukak. Peremükön, több helyen körbefutó keret található, amelyekbe valószínűleg a fülke fedelét helyezték. A kaptárfülkék a XI-XIV. században a riolittufába vájt barlanglakásokkal és pincékkel egy időben jelentek meg, erre a korra utalnak a környezetükben feltárt cserépedény-maradványok.
A kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. Egy vélekedés szerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájta az üregeket a sziklákba, méhkaptárok gyanánt.    A legújabb kutatások nyomán a népvándorlás kora és az Árpád-kor mitológiai öröksége maradt fenn a fülkés sziklákban, melyek a hun-avar-magyar népesség ősi hitvilágával hozhatók összefüggésbe. A kaptárkövek gyakran ősi kultikus helyek voltak, melyre az elnevezésük is utal: Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Ablakoskő, Királyszéke, Kősárkány, Kőasszony, és néhány fülkében áldozati tárgyakat is találtak.
Izgalmas elképzelni eleinket, akik talán itt mutattak be áldozatokat és imádkoztak Isteneikhez.
A sziklavonulatot 1960 -ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Kapcsolódó cikkek

- Az Idő?- kérdezte a Szeretet. Miért segített rajtam az Idő? - Mert csak az Idő érti meg, hogy milyen fontos az életben a Szeretet!
"...Mondd, mi sosem lehetünk egyidősek?/ Akkor se, ha nagyon akarjuk?/ Akkor se, ha én mindennap/ növök egy picit,/ és te már nem nősz tovább?..."
Mindkét irányba (hátáról a hasára, és a hasáról a hátára) könnyedén átfordul, és megfelelő támasztással vagy akár egyedül is hosszabb ideig ülve marad.
A boldogság az ember legmélyebb vágya, egyben sokszor legreménytelenebbnek tűnő törekvése.
Csupán egy gondolat, egy fél mondat elég ahhoz, hogy az anyaméhben fejlődő magzat megérezze: nem várják őt ebben a világban.
Abban a korban nőttem fel, amikor nem volt szokás Trianonról beszélni. Vigyáztak, hogy a nemzeti öntudat ne legyen lelki értékünk.
Hétköznapi dolgoknak tűnnek, mégis személyiségzavarokra engednek következtetni ezek a viselkedések.
A Szent György-hegy szinte kettéosztja a Tapolcai-medence területét és áll magányosan a medence közepén.