Rejtélyes kaptárkövek Szomolyán

Szomolya határában nagyon érdekes látnivalót ajánlunk a kirándulók figyelmébe. Kocsival, majd egy hosszabb jelzett úton csak gyalog lehet megközelíteni a településtől nyugatra emelkedő Vén-hegy lejtőjén, a Kaptár-rét fölötti domboldalon lévő kúp alakú kaptárköveket. A négy lelőhelyen – 13 kaptárkövön – összesen 137 db fülke van. A fülkék átlagosan 60 cm magas, mintegy 30 cm széles és 25-30 cm mély lyukak. Peremükön, több helyen körbefutó keret található, amelyekbe valószínűleg a fülke fedelét helyezték. A kaptárfülkék a XI-XIV. században a riolittufába vájt barlanglakásokkal és pincékkel egy időben jelentek meg, erre a korra utalnak a környezetükben feltárt cserépedény-maradványok.
A kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. Egy vélekedés szerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájta az üregeket a sziklákba, méhkaptárok gyanánt.    A legújabb kutatások nyomán a népvándorlás kora és az Árpád-kor mitológiai öröksége maradt fenn a fülkés sziklákban, melyek a hun-avar-magyar népesség ősi hitvilágával hozhatók összefüggésbe. A kaptárkövek gyakran ősi kultikus helyek voltak, melyre az elnevezésük is utal: Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Ablakoskő, Királyszéke, Kősárkány, Kőasszony, és néhány fülkében áldozati tárgyakat is találtak.
Izgalmas elképzelni eleinket, akik talán itt mutattak be áldozatokat és imádkoztak Isteneikhez.
A sziklavonulatot 1960 -ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Kapcsolódó cikkek

Általad álmodom álmaim/ még, megint és mindig,/ e belső egyetem kínjain,/ lelkem fájdalmas útjain.
Lehullott három falevél/ észrevétlen az őszi ágról.
A japán kalligráfia, vagy shodō (書道) a japán írás művészete. Az írásjelek eredete az i.e. XXVIII. századi Kínáig vezethető vissza.
"...A megtévesztett emberek oltárszobrokat emeltek a vadállatnak..."
... "Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél…",...a Tokaji "a királyok bora és a borok királya"...
"Uram! ...Nem kérek már jót sem rosszat..."
A karácsonyi asztal legyen ünnepélyes, dekoratív, de ne kelljen vele órákat foglalkozni.
Évek óta – úgymond – szemezünk vele, hiszen a kerti házunk teraszáról tisztán látható, ahogy kecses alakjával a közeli magaslatokat uralja.