Rejtélyes kaptárkövek Szomolyán

Szomolya határában nagyon érdekes látnivalót ajánlunk a kirándulók figyelmébe. Kocsival, majd egy hosszabb jelzett úton csak gyalog lehet megközelíteni a településtől nyugatra emelkedő Vén-hegy lejtőjén, a Kaptár-rét fölötti domboldalon lévő kúp alakú kaptárköveket. A négy lelőhelyen – 13 kaptárkövön – összesen 137 db fülke van. A fülkék átlagosan 60 cm magas, mintegy 30 cm széles és 25-30 cm mély lyukak. Peremükön, több helyen körbefutó keret található, amelyekbe valószínűleg a fülke fedelét helyezték. A kaptárfülkék a XI-XIV. században a riolittufába vájt barlanglakásokkal és pincékkel egy időben jelentek meg, erre a korra utalnak a környezetükben feltárt cserépedény-maradványok.
A kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. Egy vélekedés szerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájta az üregeket a sziklákba, méhkaptárok gyanánt.    A legújabb kutatások nyomán a népvándorlás kora és az Árpád-kor mitológiai öröksége maradt fenn a fülkés sziklákban, melyek a hun-avar-magyar népesség ősi hitvilágával hozhatók összefüggésbe. A kaptárkövek gyakran ősi kultikus helyek voltak, melyre az elnevezésük is utal: Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Ablakoskő, Királyszéke, Kősárkány, Kőasszony, és néhány fülkében áldozati tárgyakat is találtak.
Izgalmas elképzelni eleinket, akik talán itt mutattak be áldozatokat és imádkoztak Isteneikhez.
A sziklavonulatot 1960 -ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Kapcsolódó cikkek

Bevonzod azt, ami benned van, lehet az jó és lehet rossz is. Tudd hát, mit akarsz, érezd és gondold a legjobbat magadnak.
"- Azt ígérte, táncol velem, ha piros rózsát viszek neki - kiáltott fel a diák - csakhogy az én kertemben nincs egyetlen szál piros rózsa. Hallotta ezt a csalogány..."
Nézze meg a zseniális "A padlás" című előadást áprilisban, a Vígszínházban! (Fotó: Jelenet a Vígszínházban).
Ősszel és télen nagy szükségünk van a mécsesek és lámpások fényére
"...ahogy belevágnak a barackba, gyereksírást hallanak. Óvatosabban vágják tovább, s amint kettévált, látják ám, hogy a mag helyén csöppnyi kisfiú nyújtózkodik."
"...Lobbantsd lángra a szívedet, s hagyd, hogy ez a lángocska eloszlassa az egész elmúlt éved sötétségét!
Vége van a nyárnak,/ hűvös szelek járnak,/ nagy bánata van a/ cinegemadárnak.
— Most van ideje elkészítenem életem mérlegét — viszonozta a haldokló gyengülő hangon.