Rejtélyes kaptárkövek Szomolyán

Szomolya határában nagyon érdekes látnivalót ajánlunk a kirándulók figyelmébe. Kocsival, majd egy hosszabb jelzett úton csak gyalog lehet megközelíteni a településtől nyugatra emelkedő Vén-hegy lejtőjén, a Kaptár-rét fölötti domboldalon lévő kúp alakú kaptárköveket. A négy lelőhelyen – 13 kaptárkövön – összesen 137 db fülke van. A fülkék átlagosan 60 cm magas, mintegy 30 cm széles és 25-30 cm mély lyukak. Peremükön, több helyen körbefutó keret található, amelyekbe valószínűleg a fülke fedelét helyezték. A kaptárfülkék a XI-XIV. században a riolittufába vájt barlanglakásokkal és pincékkel egy időben jelentek meg, erre a korra utalnak a környezetükben feltárt cserépedény-maradványok.
A kaptárkövek fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. Egy vélekedés szerint a kora középkorban ide menekült, méhészettel foglalkozó bolgár törzs vájta az üregeket a sziklákba, méhkaptárok gyanánt.    A legújabb kutatások nyomán a népvándorlás kora és az Árpád-kor mitológiai öröksége maradt fenn a fülkés sziklákban, melyek a hun-avar-magyar népesség ősi hitvilágával hozhatók összefüggésbe. A kaptárkövek gyakran ősi kultikus helyek voltak, melyre az elnevezésük is utal: Ördögtorony, Nagybábaszék, Nyerges, Kecskekő, Ablakoskő, Királyszéke, Kősárkány, Kőasszony, és néhány fülkében áldozati tárgyakat is találtak.
Izgalmas elképzelni eleinket, akik talán itt mutattak be áldozatokat és imádkoztak Isteneikhez.
A sziklavonulatot 1960 -ban természetvédelmi területté nyilvánították.

Kapcsolódó cikkek

A tihanyi Bencés Monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél
Az Asperger-szindróma neurobiológiai pervazív (szociális interakciók, és a kommunikációs sémák minőségi abnormalitása) fejlődési zavar; az autizmus spektrum zavarok közé tartozó pszichiátriai kórkép
Hányszor gondolkodtunk már el azon, vajon miért történik velünk időről időre hasonló típusú - sokszor rossz - dolog? Hogy miért éppen egy bizonyos férfi- vagy nőtípushoz vonzódunk?
A kérdezz-feleleken olyanok kezében vándorolt a mikrofon, akik fel merték tenni a kérdéseiket a szexről...
Jancsó Ladányi Piroska húszéves korára ötszörös gyilkossá lett, gyermeket ölt, szexuális kielégülést keresve még saját kisöccsét is...
"Bármerre akarsz is lépni, tudnod kell, hogy az első lépést mindig önmagadban kell megtenni."
A „Hallottad” magazin szerkesztősége áldott, szeretetben, békességben és megértésben töltendő boldog karácsonyi ünnepet kíván minden olvasójának.
Magvetők reményét hoztad:/ fűzfák illatát, jonatán/ aranyát;