Nightmare (ナイトメア)

Visual kei stílusú japán rockzenekar. Zenéjükre nagy hatással volt az X Japan és a Luna Sea együttes.

Öt lelkes, extrém stílust képviselő tagból áll:

  • YOMI - ének
  • Sakito (咲人) - gitár
  • Hitsugi (柩) - gitár
  • Ni~ya - basszusgitár
  • RUKA - dobok

A bandát Sakito és Hitsugi alapította 2000-ben, amikor a tagok többsége még középiskolába járt. Nevüket Hitsugi találta ki, mondván olyan név kell nekik, ami a stílusukhoz passzolva elrettenti az embereket. Ni~yát Sakito, Yomit Hitsugi hozta a bandába, és akkoriban csatlakozott hozzájuk egy Zannin nevű dobos, aki viszont ismeretlen okokból hamarosan távozott. A banda segítségére sietett Ruka, aki korábban a Luinspearben játszott. Eleinte csak kisegítő dobosként, de nem sokára már együttestagként lépett fel a Nightmare-rel. A mai napig több tagcsere nem történt.

Az együttes rendelkezik egy saját koncepcióval, ez a "Gianizm", azaz, ha úgy tetszik: gianizmus. Nem nehéz észrevennünk, hogy több dal címében visszaköszön ránk. A szó maga egy amime karaktertől ered, mégpedig a Doraemon című sorozat Gian névre hallgató szereplőjétől. Giannak az a mottója: "Omae no mono wa ore no mono. Ore no mono wa ore no mono. (Ami a tiéd, az az enyém. Ami az enyém, az az enyém.)" Mellesleg ezen a címen adták ki két best of albumukat is.
A zenekar szeret kísérletezni a zenével, nem gyöpösödtek szigorúan bele egyfajta stílusba. A Naked Love-ban pl. elektronikus vonalakkal bolondítják meg a ritmusokat, míg a Masquerade és a Konoha enyhe SKA és reggae töltetet kapott.

2001-ben - még mielőtt a Nightmare befutott volna - egy mellékprojectet indítottak, Sendai Kamotsu (仙台貨物 ~kb. Sendai -a város, ahol élnek- rakomány) néven. A tagok szerepe maradt, csupán új nevet vettek fel (Chiba (千葉) - Yomi, Fullface (フルフェイス) - Hitsugi, Satty (サティ) - Sakito, Wen Chen Chen (王珍々) - Ni~ya, Gigaflare (ギガフレア)- Ruka), és egy új tagot is, aki billentyűzik (a kilétében nem vagyok biztos). 2009 végéig három stúdióalbumot adtak ki, majd bejelentették, hogy szünetet tartanak. Állítólag nemrég jelentették be, hogy visszatérnek.

Sendai Kamotsu

2003 - Ultimate Circus2003-ban sikerült a Nightmarenek berobbanni a köztudatba, először Believe című kislemezükkel, majd az év végén a 13 dalt tartalmazó Ultimate Circus albummal. Ezen találhatók a korábban kiadott kislemezek dalai, köztük az Over (~ Keresztül) is, ami a Croquette! című anime második endingje.

 

 

 

Believe (~ Higgy)

2004 - LibidoA következő évben három kislemezt adtak ki, majd a Libido (リヴィド) című albumot, ami szintén 13 számot tartalmazott. Ezek közül a legsikeresebbnek azt hiszem, a Shekishoku (赤触 ~ kb. Vörös Érzés) mondható:

2007 - The WORLD RulerA 2006-os, 11 dallal kiadott Anima után az együttes kiadót váltott. A következő évben pedig megjelent a The WORLD Ruler (~ A világ ura) című album. 13 száma között a két világhírnevet hozóval: a nálunk is vetített és közkedvelt Death Note anime sorozat első főcím- és végefőcím-zenéjével.

Alumina (~ Timföld - Death Note ending):

The World (~ A Világ - Death Note opening):

2008 - Killer ShowIsmét egy évre rá, 2008-ban már jött is a Killer Show (~ Gyilkos Show), újabb 13 dallal.
Ezek között volt a Claymore anime főcímzenéjeként ismert Raison D'être:

és a DIRTY (~Piszkos), ami pedig a Majin Tantei Nōgami Neuro
(魔人探偵 脳噛ネウロ - Demonic Detective Neuro Nōgami) openingjeként szerepelt:

2009 - Majestical ParadeA soron következő, 2009-es, Majestical Parade című stúdióalbum az én személyes kedvencem. Főként azért, mert (10 másik társaságában) ezen az albumon található az a két szám, ami miatt beleszerettem az együttesbe. A Mōryō no Hako (魍魎の匣 - Box of Goblins) főcím- és végefőcím-zenéjéről van szó:

Lost in Blue (~ Elveszve a kékségben - a Mōryō no Hako openingje):

Naked Love (~ Meztelen Szerelem - a Mōryō no Hako endingje):

A tavalyi év vége felé adták ki legutóbbi albumukat, mely a fantáziadús :) NIGTHMARE nevet viseli, és 15 számot tartalmaz. Persze itt még nincs is vége a történetnek, hiszen ha minden igaz, nem sokkal a kiadás után útrakeltek, és egészen 2012. Márciusáig turnéznak. Utána pedig a szekér megy tovább - TV-s szereplések, koncertek, zenei magazinok, és a Jack in the Box! c. saját rádióműsoruk. Reméljük, sose lesz vége! :)

Kapcsolódó cikkek

Elképzeljük a szoknyájuk szélét felemelve lépegető Brunszvik lányokat, akiket Beethoven a karján vezet.
A világhírű angol rockzenekar, a Radiohead tagjai a híres oxfordshire-i "Abingdon School" fiúiskolába jártak, innen ered a névválasztás.
Az éjszakák súlyos, ködös őszi lázban/ topognak fáradtan ágyam elé,
A húsvét előtti vasárnapot nevezzük Virágvasárnapnak, a keresztény ünnepkörben ez a nap a nagyhét kezdete.
Az előző cikk folytatásaként most tegyünk egy képzeletbeli sétát a Győri Nemzeti Színház körül.
Boldogkő vára Gönc felé haladva már az útról vonzza a tekintetet. Amikor először jártam erre, lenyűgözve figyeltem.
Az élet mindenfajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre.
"Veszekedtem a kisfiammal,/ mint törpével egy óriás:/ -Lóci, ne kalapáld a bútort!/ Lóci, hova mégy, mit csinálsz?..."/