„…nem tudok én meghalni se, élni se nélküled immár”

Radnóti és Fanni 1935-benElment Gyarmati Fanni , Radnóti Miklós felesége, aki  egész életében magánemberként őrizte férje emlékét.
Gyarmati Fanni 1912. szeptember 8-án született, édesapja Gyarmati Dezső, aki a Parlament gyorsíróirodájának volt a vezetője. Lánya az általa alapított iskolában tanított gyorsírást, majd a színházművészeti főiskolán francia nyelvet.
"A megközelíthetetlenség legzavarbaejtőbb példányának láttam [Gyarmati Fannit]. Okos lány volt, őszintén érdekelte nem csak az irodalom, de minden műveltséganyag, s közben elegáns, sőt, tündöklően szép lány is volt. Mégis, ahogy bájos szemöldökét felvonta, ahogy a száját keserédes kifejezéssel csücsöríteni tudta, valahogy úgy, mintha biggyesztené - az embernek mindig az volt az érzése, hogy valamilyen illetlenségért kap tőle megrovást, amit egyébként néha szóban is közölt" - írta róla Vas István

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni 1926-ban ismerkedtek meg. Gyerekek voltak még, Fanni 14, Radnóti  17 éves. Kilenc év után, 1935. augusztus 11-én házasodtak össze, közös otthonukat a Pozsonyi út 1. szám alatti ház második emeletén rendezték be, ahol felesége élete végéig élt, az ajtóra szögezett névtáblán Dr. Radnóti Miklós neve volt olvasható.
Fanni méltó szellemi társa, értő kritikusa volt a költőnek, a kapcsolatuk az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten alapult. Házasságukat  nem rendítette meg Radnóti hűtlensége.
Radnóti a második munkaszolgálatából feleségének írt levelében, 1942 februárjában már múlt időben beszél Beck Judit festőművészről: "Imádlak, és még szeretni sem hagyod magad. Hisz értelek én, tudom, hogy mit gondolsz. De tévedsz! Helytelenül látod a "J- ügyet" is. Igen, ez van… Inkább volt… De nem úgy, ahogy gondolod! Szeretlek! Téged szeretlek! És Terajtad kívül minden csak játék! Küldök egy verset is néked Édes! Kíváncsi vagyok, hogy mit szólsz hozzá. Ellopott percekben, zűrben írom hetek óta már. Egy kicsit bocsánatkérés is ez a harmadik eclogáért." Ez az engesztelő vers volt az Október végi hexameterek.      http://www.hallottad.hu/cikkek/radnoti-miklos-szerelmei

Radnóti Miklós: Októbervégi hexameterek

Táncosmedrű, fehérnevetésű patak fut a hegyről,
táncol az őszi levél s taraján kisimulva elúszik.
Nézd csak, az árnyban a som fanyar ékszere villog a bokron
Még süt a nap, de oly érett már, csak a lassú okosság
s villog a fényben a kis füvek éle öreg remegéssel,
tartja az égen, hogy le ne hulljon: félti arannyát.
Lassu, okos vagyok én is e lassu, okos ragyogásban,
féltelek én is a tél hidegétől, tűzifa gondja,
téli ruhák vak gondja növekszik, apad szemeidben
s mint a lehellet futja be tükreit, árad az álmos
bánat a kék ragyogásban, a szádon a mondat elalszik
s ébred a csók. Feketén jön a hó, jön a tél, feketélnek
sarkai máris az őszi nagy égnek, a hajnali órák
léptei már sikosak. Gyere hát elaludni az esték
hosszú szakálla alá; nézd; gyermeked is vagyok én, de
felnőtt, nagy fiad és szeretőd, fele gondra is érett,
nemcsak a versre komoly. Fekszünk majd s hallgatom éji
füllel a szíveden alvó gond ütemét a sötétben.
Hallgatom és várok. S mint ifjú gólyafióka
ősszel szállni tanulván meg-megbillen az égen,
forgok a bő heverőn. S lassan tovaszállok a jajjal.
Átveszem és ütemes dobogása elaltat, elalszunk. –
ketten az egy gonddal. S míg elkap az álom, az éjben
hallani, csapdos az ősz nedves lobogója sötéten.

Gyarmati Fanni 2008-ban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Kézirattárának adományozta Radnóti teljes kéziratos hagyatékát. Élete csendesen, visszavonultan telt. Nem kereste a nyílvánosságot,  élete végéig őrizte férje emlékét. Isten segítse égi útján, adjon neki  az Ő országában békét és örök nyugodalmat!
 

 

Kapcsolódó cikkek

Ez a mese arról szól, hogy mi történik, amikor feladjuk az ellenállásunkat a változásokkal szemben, és csak lazán engedjük, hogy megtörténjen.
Erős vagyok mikor válladon lehetek;/ Felemelsz, hogy több legyek magamnál.
...Talán másnak is eszébe tudok valamit juttatni, amit addig más formában ugyan ő is végiggondolt, de tőlem megint másképp hallja
Már csak a nap ölel,/ fényetűnt…/ parázs-szín fényeivel.
Szeretetben, egészségben és sikerekbe gazdag 2015-ös évet kívánunk!
Távol hazájától, Radnótinak a biztonságos támaszt Gyarmati Fanni jelentette. Őhozzá szálltak a gondolatai, róla vallottak az emlékek.
Az ablakhoz nyomul az orgona,/ az ablaküvegen át rám nevet,/ amit nem tudok megunni soha,/ a kékszemű tavaszi üzenet.
Ki érti meg a sóhajtozásom,/ ki ad a sebemre írul vigaszt,/ ha senkivel én már nem parolázok,/ s nem perelek. E csend elriaszt.