Magyar sorozatgyilkosok: Pipás Pista - aki nő volt

Pipás Pista története 1922-ben kezdődött, Átokházán. Elöljáróban annyit el kell mondani, hogy olyan férfiakat ölt meg, akik állandóan a kocsmában voltak, az asszonnyal és gyerekekkel nem törődve. ” – Van egy bót, lehetne egy kevés pénzt keresni… – Milyen bót az? – Egy asszony férjét kellene fölakasztani.” Ezzel a beszélgetéssel kezdődött Pipás Pista keserves története. Az előbbi beszélgetés Pipás és bűntársa, Horváth-Bende János, között zajlott le, mégpedig Dobák Antal megölésének kitervelése közben.

1922. március 22-én délután Pipás a későbbi áldozatát, Dobák Antalt az otthonában várta haza. Meg is érkezett az áldozat. Amikor a házba belépett, Horváth-Bende János lefogta, majd Pipás Pista a nyaka köré tekerte a kötelet, és a házban található gerendára felkötötte, öngyilkosságnak álcázva. Természetesen a gyilkosságot “megrendelésre ” követték el, hiszen Dobák felesége bízta meg Pipásékat, hogy küldjék a másvilágra a férjét. Nem ingyen kérte, szép summát fizetett a gyilkosnak: liszt, sonka, és 150 ezer korona. Ezután lakomát csaptak, ettek-ittak, majd másnap Dobákné bejelentette, hogy a férje öngyilkos lett. A rendőrség persze nem vizsgálta ki alaposan az esetet, így Pipásék megúszták a gyilkosságot. Pipás Pista története az asszonyok körében nagyon nagy “népszerűségnek” örvendett, elterjedt a híre, hogy mivel foglalkozik, így több és több “megrendelést” kapott Pipás.

A húszas években gombamód megszaporodtak a környéken az öngyilkosságok, de a rendőrség nem nagyon foglalkozott vele. Véleményük szerint nagyon meg vannak keseredve a tanyasi emberek, és emiatt választják az öngyilkosságot. Néhány évvel később egy névtelen levél érkezett az ügyészségre, amelyben a levélíró leírta, hogy Pipás Pista követi el az öngyilkosságnak álcázott gyilkosságokat. Az ügyészség nem vette komolyan a levelet. Egy idő után azonban csak nyugtalanította az ügyészeket a levél, és egy korábbi öngyilkos holttestét kihantoltatták. A családtagokat kihallgatták, vallomásaik ellentétekbe ütköztek, így az ügyészség és a rendőrség nyomozni kezdett. Igazat adtak a levélírónak.

Pipás Pista fülébe jutott, hogy keresik, így nem mutatkozott az utcán. A tanyavilágon bújtatták. Azonban egy véletlenszerű rajtaütés alkalmával az egyik tanya házának padlásán megtalálták Pipás Pistát. Pipás Pista nem szeretett tisztálkodni, így ápolatlansága következtében a nyomozók orrát igencsak csavarta a bűz. A rendőrség vezetője elrendelte, hogy fürdessék meg Pistát, de ez ellen ellenkezett Pipás, hiszen azt mondta a nyomozóknak, hogy olyan betegsége van, ha víz éri, meghal. Így nem lett megfürdetve. Egy orvosi vizsgálat alkalmával – itt jön a fordulat – kiderült, hogy Pipás Pista nem is férfi, hanem nő, aki férfi ruhát húzott. Csak az 1933-as bírósági tárgyaláson derült fény, hogy miért húzott férfi ruhát, és derült fény az indítékra: 13 évesen egy földesúrhoz szegődött cselédlánynak, aki részeg állapotban megerőszakolta. Itt fogadta meg, hogy bosszút áll minden italozó, részeges férfin. Férjhez is ment, de férjének a háborúba el kellett mennie, így férfi ruhát húzott, mert magasabb bért kapott.

Bíróság elé állították Pipás Pistát, azaz Rieger Pálnét, a bűntársaival együtt. Pipás Pistát halálra ítélték, bűntársait hosszú börtönre. Pipás Pista sosem tagadta a tetteit. Úgy végezte, ahogy áldozatai: felakasztották, kérésének eleget téve, a legendák szerint saját kötelével. Pipás Pista történetéről a XXI. század készített egy riportfilmet.

Kapcsolódó cikkek

113 éve halt meg a cigány származású magyar nótaszerző, Dankó Pista.
A dohánylevélben található nikotint oldotta ki, s ezzel a folyékony méreggel itatta meg áldozatait az asszony. (Fotó: Blikk Újrajátszva.)
"...90 éve zárta le a nyomozást a magyar rendőrség az első igazán ismert magyar sorozatgyilkos ügyében. Kiss Béla cinkotai bádogos és házasságszédelgő nevét ..."
...Báthory Erzsébet sohasem követte el a neki tulajdonított rémtetteket. Koholt vádak alapján indított vizsgálatot ellene Thurzó gróf...
Az áldozatok olyanok voltak, akik súlyos terhet jelentettek családjuknak, nem hajtottak többé semmi hasznot
Egyes történészek ma is ezen a véleményen vannak, és Matuskát csupán a merénylet egyik résztvevőjének tartják (Fotón:Matuska Szilveszter)
Jancsó Ladányi Piroska húszéves korára ötszörös gyilkossá lett, gyermeket ölt, szexuális kielégülést keresve még saját kisöccsét is...