Magyar sorozatgyilkosok: Holhos Jánosné

Jelentéktelen dolgok miatt követte el a borzalmas gyilkosságokat, sorozatgyilkos volt  egy borsodi fiatalasszony, hiszen 4 embert ölt meg gyors egymásutánban, három év leforgása alatt, azonos módszerrel.
Holhos Jánosnét „nikotinos gyilkos” néven őrizte meg a kriminológia.

A dohánylevélben található nikotint oldotta ki, s ezzel a folyékony méreggel itatta meg áldozatait az asszony. A halálos dózisú nikotin 20–100 mg között mozog. A szervezetbe kerülve gyorsan lebomlik – érdekesség, hogy a dohányosoknak naponta a halálos dózis többszöröse kerül a szervezetébe kis adagokban. A nikotin súlyos mérgezés esetén zavartságot, izomgyengeséget, keringési zavart, szívelégtelenséget, rekeszizom- vagy légzésbénulást okozhat. Papp Erzsébet (ez Holhosné leánykori neve) valószínűleg biztosra ment. Első férjét szerette volna eltenni láb alól, de meg akart bizonyosodni róla, hogy a méreg, amit készített, megfelel a célnak. Ekkoriban Perecesen éltek, a férfi házában. Egy 5 éves kislánnyal itatta meg a gyilkos keveréket, véletlenszerűen választotta ki a gyermeket. A nagy dózisú nikotin azonnal megölte a kislányt. 1957-et írtak ekkor, ezért megdöbbentő, hogy a kislány váratlan halála nem keltett megütközést sem a rendőrségen, sem a falu közösségében. Nem folytattak vizsgálatot az ügyben, így Papp Erzsébet újabb lehetőséget kapott.

Férje gyakran volt részeg, az italozások alkalmával néha becsmérlő szavakkal illette feleségét. A nőnek több sem kellett, úgy döntött, megszabadul tőle. A fiatal férfi megitta a nikotinos vizet. Ez esetben már végeztek boncolást, de a vérében levő magas alkoholszint, a gyomortartalom erős alkoholszaga és a gyomornyálkahártya alkoholistáknál megszokott elszíneződése meggyőzte az orvosokat: csak alkoholmérgezés lehet a halál oka.

A nő nemcsak iszákos férjét akarta megölni. Legjobb barátnője szintén elvétette a szót, ezzel okot adva a velejéig megátalkodott Erzsébetnek az újabb gyilkosságra. A hatóságok öngyilkosságot állapítottak meg. Erzsébetet is kihallgatták, az asszony azt hazudta, éppen akkor ért oda, mikor barátnője haláltusáját vívta, az üres nikotinos üveg ott volt az asztalon. Bár a falu a szájára vette a nőt, a hatóságok nem tudtak, vagy nem akartak semmit tenni elfogása érdekében. Ezért még egy ember fizetett életével.

Papp Erzsébet újra férjhez ment. Ezúttal Holhos Jánoshoz, és Penészlekre költözött. Mivel nővérével is nézeteltérése támadt, vele szintén megitatta a mérget. A hatóságok még ekkor sem gyanakodtak. Azonban Holhosné hibázott: visszaváltotta azt a pálinkásüveget, amiben mérgét tartotta. Mivel két ember majdnem meghalt az üveg alján maradt nikotinos lé miatt, a hatóságok vizsgálódni kezdtek. Az üvegben a halálos nikotindózis kétszeresét találták. Kiderült, ki vitte vissza az üveget, s mivel Holhosné környezetében több rejtélyes haláleset is történt, rövid időn belül kiderült az igazság. A kislány és a férj holttestét exhumálták, így kiderült, hogy mi okozta halálukat valójában.  Holhosnét elfogták, de végig tagadta tetteit. 1961-ben felakasztották.

Sem az elmeszakértői vizsgálat, sem a nyomozás nem tudott választ adni arra, miért követte el a gyilkosságokat. Jelentéktelen problémákra használta megoldási képletként a mérgezést. Kegyetlen, gonosz ember volt. A történetben az a legszomorúbb, hogy ha a hatóságok már az első esetben körültekintően járnak el, megmenthették volna három ember életét.

Dr. Veér András pszichiáter szerint a sorozatgyilkosok köztünk járnak: nem feltétlenül lehet felismerni őket, gyakran tudatosan tévesztik meg környezetüket. Azt, hogy miért válik valaki kegyetlen gyilkossá, nehéz megmondani. Gyakran korábban elszenvedett traumák, megaláztatások váltják ki a beteges és gyilkos gondolatokat, tetteket, de előfordul az is, hogy egy teljesen átlagos életút áll a gonosztevő mögött.

Kapcsolódó cikkek

"...90 éve zárta le a nyomozást a magyar rendőrség az első igazán ismert magyar sorozatgyilkos ügyében. Kiss Béla cinkotai bádogos és házasságszédelgő nevét ..."
...Báthory Erzsébet sohasem követte el a neki tulajdonított rémtetteket. Koholt vádak alapján indított vizsgálatot ellene Thurzó gróf...
Az áldozatok olyanok voltak, akik súlyos terhet jelentettek családjuknak, nem hajtottak többé semmi hasznot
Egyes történészek ma is ezen a véleményen vannak, és Matuskát csupán a merénylet egyik résztvevőjének tartják (Fotón:Matuska Szilveszter)
Jancsó Ladányi Piroska húszéves korára ötszörös gyilkossá lett, gyermeket ölt, szexuális kielégülést keresve még saját kisöccsét is...
...Amikor a házba belépett, Horváth-Bende János lefogta, majd Pipás Pista a nyaka köré tekerte a kötelet...
Brahms szoros kapcsolatot tartott fenn magyar zenészekkel... a kapcsolatok, és a magyar zene hangzásának ismerete késztette a Magyar táncok sorozat megírására.