Legszebb zenék: Carmina Burana

Carl Orff (München, 1895. július 10. – München, 1982. március 29.) német zeneszerző, zenetanár. A 20. század  egyik leghíresebb és legérdekesebb alakja. Műveit világszerte ma is a legnagyobb sikerrel játsszák. Ezt a hírnevet nemcsak operák és más vokális alkotások révén szerezte, hanem pedagógiai munkásságával is.

A Carmina Burana Carl Orff 1935–36-ban versgyűjtemény szemelvényeire komponált kantátája, amely a zeneszerző legnépszerűbb alkotása.
A kantáta alapjául szolgáló 13. századi latin–német–francia nyelvű gyűjteményt a bajorországi Benediktbeuren kolostorában találták meg 1803-ban. A világi élvezeteket dicsőítő vágáns költők verseire komponált művet Frankfurtban mutatták be 1937. június 8-án.

Felépítése
A művet a végén visszatérő, grandiózus kórus nyitja és zárja. E kereten belül a szerző a 28 számot 4 nagyobb blokkba rendezte:

    I. Tavasszal,
    II. A zöldben,
    III. A borospincében,
    IV. Szerelmi udvarlás.

A zene két kulcsfogalma a primitív motívumkészlet és a mágikus ismétlés. Nagy szerepet kap a kórus; a szólókat egy szoprán, egy tenor és egy bariton énekli.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ez a film ismertette meg a világgal Dustin Hoffmant, ebben a filmben hangzott el Simon & Garfunkel: A csend hangjai című gyönyörű dal. (Fotó:Anne Bancroft és Dustin Hoffman)
Shakespeare: Nem az állandó fogadkozás a hűség bizonyítéka, hanem az egyszer kimondott és megtartott fogadalom.
"...Megölelte erre a lányt a királyfi, elzavarta a boszorkány lányát, s elvette feleségül a tündérlányt."
Az ABBA svéd popegyüttes volt. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált.
Egy törékeny, szőke asszony áll egy hatalmas ország elnöki palotájának erkélyén. Előtte százezres, rajongó, zokogó tömeg
Távol hazájától, Radnótinak a biztonságos támaszt Gyarmati Fanni jelentette. Őhozzá szálltak a gondolatai, róla vallottak az emlékek.
Van egy ország,/ ahol álmomban jártam:/ Magyarország,
Sztálin egyik kedvenc dala egy népszerű grúz dal, a Szulikó volt.