Legszebb zenék: Carmina Burana

Carl Orff (München, 1895. július 10. – München, 1982. március 29.) német zeneszerző, zenetanár. A 20. század  egyik leghíresebb és legérdekesebb alakja. Műveit világszerte ma is a legnagyobb sikerrel játsszák. Ezt a hírnevet nemcsak operák és más vokális alkotások révén szerezte, hanem pedagógiai munkásságával is.

A Carmina Burana Carl Orff 1935–36-ban versgyűjtemény szemelvényeire komponált kantátája, amely a zeneszerző legnépszerűbb alkotása.
A kantáta alapjául szolgáló 13. századi latin–német–francia nyelvű gyűjteményt a bajorországi Benediktbeuren kolostorában találták meg 1803-ban. A világi élvezeteket dicsőítő vágáns költők verseire komponált művet Frankfurtban mutatták be 1937. június 8-án.

Felépítése
A művet a végén visszatérő, grandiózus kórus nyitja és zárja. E kereten belül a szerző a 28 számot 4 nagyobb blokkba rendezte:

    I. Tavasszal,
    II. A zöldben,
    III. A borospincében,
    IV. Szerelmi udvarlás.

A zene két kulcsfogalma a primitív motívumkészlet és a mágikus ismétlés. Nagy szerepet kap a kórus; a szólókat egy szoprán, egy tenor és egy bariton énekli.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ez a film ismertette meg a világgal Dustin Hoffmant. (Fotó:Anne Bancroft és Dustin Hoffman)
Shakespeare: Nem az állandó fogadkozás a hűség bizonyítéka, hanem az egyszer kimondott és megtartott fogadalom.
"...Megölelte erre a lányt a királyfi, elzavarta a boszorkány lányát, s elvette feleségül a tündérlányt."
Távol hazájától, Radnótinak a biztonságos támaszt Gyarmati Fanni jelentette. Őhozzá szálltak a gondolatai, róla vallottak az emlékek.
Sztevanovity Zorán előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes. 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, december 8-án pedig átvehette a Prima Primissima díjat.
Sztálin egyik kedvenc dala egy népszerű grúz dal, a Szulikó volt.
Van egy ország,/ ahol álmomban jártam:/ Magyarország,
Az ABBA svéd popegyüttes volt. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált.