Legszebb dalok: Verdi - Nabucco - Rabszolgák kórusa

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 1813. október 10. – Milánó, 1901. január 27.) a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt.  Szülei kocsmárosok voltak a Parmához közeli Le Roncole falucskában. A család szegény volt, mégis támogatták a fiúk zenei tehetségét, akit tizenkét évesen kinevezték a helyi templom orgonistájának.
A Nabuccó librettót 1840 telén kapta meg Solerától. Az új opera, a Nabucco (korábbi nevén Nabucodonosor) 1841 őszére készült el. A bemutatót 1842. március 9-re tűzték ki .Az opera átütő sikert aratott,politikai üzenetét a szabadságra vágyó olasz nép azonnal felismerte, így Verdi híressé, a szabadságvágy jelképes alakjává vált szerte Itáliában.
A darab leghíresebb kórusműve a Va' pensiero (Zsidók kórusa), mely hazafias szövege miatt az olaszok egyik kedvelt dala lett az 1848-as forradalom során.
Az operát  Magyarországon 1847. január 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban.

CSELEKMÉNY:
Helyszín: Jeruzsálem és Babilon,  Idő: i. e. 587-586

Első felvonás

Salamon temploma Jeruzsálemben

A zsidók Jahvehez fohászkodnak, hogy mentse meg őket a babiloni seregektől. Zakariás főpap túszként fogva tartja Fenénát, Nabucco babiloni király lányát. Fenéna egykor megmentette a fogságból Izmáelt, a zsidók királyának unokaöccsét és követte őt Jeruzsálembe. Most Izmáel ugyanezt akarja tenni, de útját állja Abigél, aki Nabucco elsőszülött lányának tartja magát. Abigél zsidónak álcázva bejut a templomba és felajánlja, hogy megmenti, de Izmáel segítségét és egyben szerelmét elutasítja. A lány bosszút esküszik. Nabucco elfoglalja a templomot. Zakariás azzal fenyegetőzik, hogy megöli Fenénát, de Izmáel közbelép. A templomot kifosztják, a a zsidókat rabságba hurcolják. Izmáelt a zsidók hazaárulónak bélyegzik meg.

Második felvonás

    Első jelenet
 Lakóhelyiségek a babiloni palotában

Nabucco Fenénát régensnővé nevezte ki és folytatja háborúját a zsidók ellen. Baál papjai fenyegetve érzik magukat a zsidóbarát Fenéna által. Abigél, aki időközben megtudja, hogy tulajdonképpen egy rabszolganő gyermeke és nem Nabucco lánya, szövetkezik a főpapokkal és azt az álhírt terjeszti, hogy a király elesett a háborúban.

    Második jelenet
Terem a királyi palotában

Zakariás áttéríti Fenénát a zsidó vallásra. Izmáelt a törzse halálra ítéli, de Fenéna áttérése megmenti őt, hiszen ilyenformán egy zsidó nőnek segített, ami nem bűn. Nabucco halálhírétől megtévesztve a babiloniak Abigélt akarják királynőnek. Miközben Abigél Fenénától a koronát követeli közbelép Nabucco, káromolja a babiloni isteneket és a zsidók istenét és azt parancsolja, őt imádják istenként. Ebben a pillanatban lecsap egy villám és a király megőrül.

Harmadik felvonás

    Első jelenet
Babiloni függőkertek

Abigél királynőként fogadja a hódolókat. A főpap eléje teszi a zsidók és Fenéna halálos ítéletét. Az elmeháborodott Nabucco felfedezi, hogy trónját elfoglalták, de Abigél meggyőzi őt, hogy minden a javára történik és aláíratja vele a halálos ítéleteket. Amikor Nabucco rájön, hogy ez egyben leánya, Fenéna halálát is jelenti, meg akarja fosztani Abigélt a koronától és fel akarja fedni előtte valódi származását, de Abigél tönkreteszi a terhelő iratokat.

    Második jelenet
Az Eufrátesz partján

A zsidók szabadságuk és hazájuk elvesztésén keseregnek. Zakariás ellenállásra szólítja fel őket és megjövendöli Babilon pusztulását.

Negyedik felvonás

    Első jelenet
A babiloni királyi palota

Abigél parancsára letartóztatják Nabuccót. A királyt rémálmok gyötrik: hangok riasztják fel álmából és azt hiszi, hogy még mindig hadban áll a zsidókkal. Amikor megérti, hogy leányát Fenénát kísérik a vesztőhelyre a zsidók istenéhez könyörög bocsánatért és segítségért. Elméje kitisztul és néhány hozzá hű katonával elindul lánya megmentésére.

    Második jelenet
A babiloni függőkertek

Kezdődik az áldozati szertartás. Nabucco időben megérkezik katonáival és megparancsolja a zsidók szabadon engedését és Baál bálványának ledöntését. Abigél meghal (megmérgezi magát), de előtte a zsidók  és Fenéna bocsánatát kéri.

Kapcsolódó cikkek

Verdi a (Le Roncole, 1813. október 10. – Milánó, 1901. január 27.) 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzője volt...
A Traviata szövegkönyve ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján készült.
Ez a film ismertette meg a világgal Dustin Hoffmant. (Fotó:Anne Bancroft és Dustin Hoffman)
Van egy ország,/ ahol álmomban jártam:/ Magyarország,
Távol hazájától, Radnótinak a biztonságos támaszt Gyarmati Fanni jelentette. Őhozzá szálltak a gondolatai, róla vallottak az emlékek.
Sztálin egyik kedvenc dala egy népszerű grúz dal, a Szulikó volt.
A távolban egy kék hotel, ott lakik az Isten,/ sokszor sír, mert szeret minket/, sokszor sír, mert nem segíthet.
A zenei színkavalkádnak egyik igazán érdekes és izgalmas színfoltja, a Magyarországon immár 23 éve működő Csík Zenekar