Legszebb dalok: Luciano Pavarotti-Nessun dorma

Giacomo Puccini: Turandot

Luciano Pavarotti-Nessun dorma!

A Turandot háromfelvonásos opera, amelyet Giacomo Puccini komponált. Az olasz nyelvű librettót  Giuseppe Adami és Renato Simoni írták, perzsa meséből készült adaptáció, valamint Friedrich Schiller azonos című, 1801-ben írt színdarabja alapján.
Puccini halálakor az opera befejezetlenül maradt. Az ősbemutató a milánói La Scala színházban volt, 1926. április 25-én, Arturo Toscanini vezényletével. Itt a Puccini által komponált befejezetlen mű hangzott el. A művet Franco Alfano egészítette ki, azóta az operát az ő kiegészítéseivel adják elő.

A Turandot szó perzsa eredetű, jelentése „Turán lánya”. Turán egy Közép-Ázsiai régió.
Kínában az operát sokáig betiltották, mert úgy vélték, hogy rossz fényben mutatja be a kínai népet.

Kapcsolódó cikkek

Dr. Andrea Bocelli olasz tenorista. Örökletes zöldhályoggal született, amely egyre erősebben rontotta látását.
Ez a film ismertette meg a világgal Dustin Hoffmant, ebben a filmben hangzott el Simon & Garfunkel: A csend hangjai című gyönyörű dal. (Fotó:Anne Bancroft és Dustin Hoffman)
Távol hazájától, Radnótinak a biztonságos támaszt Gyarmati Fanni jelentette. Őhozzá szálltak a gondolatai, róla vallottak az emlékek.
Van egy ország,/ ahol álmomban jártam:/ Magyarország,
Sztálin egyik kedvenc dala egy népszerű grúz dal, a Szulikó volt.
A Shenandoah (jelentése: csillagok csodálatos leánya) a Potomac folyó egyik mellékfolyója, mely az Appalache-hegységben ered.
Boldog Húsvétot kívánunk!
Franz Schubert osztrák zeneszerző. Több mint hatszáz romantikus dalt, több szimfóniát, szonátát, vonósnégyest és operát írt.