A kisbaba első tizenkét hónapja: 12 hónapos baba

Mozgásfejlődés

Szülői vezetéssel az egyéves gyerekek már lépegetnek. A szakemberek átlagosan a 12-13. hónapra teszik a kapaszkodás nélküli járás idejét. Természetesen akár több hónap eltérés is lehet ettől, a gyermek egyéni érésének függvénye. Vannak gyermekek, akik már 9 hónaposan önállóan járnak és vannak, akik csak 15-16 hónapos korukban kezdenek egyedül lépkedni. Nem kell ettől megijedni, nem szabad siettetni, erőltetni. A gyermek akár vezetve, akár önállóan megy, jellemzően tipegő, kicsi szapora léptekkel jár, sokszor lábujjhegyen.
A ceruzát, krétát markolva fogja, úgy próbálgat firkálni vele.
Étkezéskor kéri a kanalat, marokra fogja és úgy próbálkozik az önálló evéssel (nem túl nagy sikerrel).

Beszédfejlődés

Általában 1 éves kor körül kezdenek a gyermekek beszélni. Hangjai ekkor már jellemzőek az adott nyelvre. Lehet, hogy a környezet számára értelmetlennek tűnnek a szavai, azonban a következetes használatuk tudatosságra utal. Pl: iszi, vagy buki az innivaló, tapi a napocska, stb. Gyakran előfordul, hogy szótagismétléssel jelöl meg tárgyakat, vagy csak a szótag elejét mondja. A szótagismétlésnek gyakori oka, hogy a szülők is ún. dajkanyelven beszélnek az egyszerűség kedvéért és a könnyű elsajátíthatóságért. Pl.: tütü, pápá, stb.
Ekkor jelennek meg az egyszavas mondatok, vagy szómondatok, ugyanis egy szóval nemcsak egy tárgyat, de egy egész cselekvést is meghatároz. A hangsúllyal, gesztusaival fejezi ki a mondandóját. Pl. el – szomorúan mondva: apa elment, erőszakosan mondva: menjünk el a játszótérre, durcásan, hisztisen: vedd el az ételt előlem, nem kell, stb. Az egyszavas mondatok jelentéstartama szűkebb, vagy tágabb, mint a valós jelentésük. Pl. a vau csak az otthoni kutyust jelenti, vagy minden négylábú állatra, mint a négylábú emlősállatok gyűjtőnevét használja. Az első szavak természetesen mindig a szűk környezetből valók. Először főnevek tehát a szülők, enni-, innivalók, állatok, játékok. Még csak a szülő érti meg, hogy mit szeretne a gyermek, mert gyakoriak a rövidítések, általa képzett szavak. Következő lépésként az igék jelennek meg a szókincsében, melyekkel vágyait is ki tudja már fejezni és közeledik a szavak összekapcsolásához. Bár az 1 éves gyermek szókincse még csak néhány szó, ennél jelentősen többet megért és a kéréseinket is teljesíti.

Értelmi fejlődés

A beszédmegértés időszakát a látszatmegértés korszaka előzi meg, ugyanis a helyzetre reagál és nem a szó értelmére. 1 éves korára a gyermek már egyre több szót, kérdést megért és az egyszerűbb kéréseinket teljesíti is. Sok tárgynak nemcsak a nevét tudja, de azt is, hogy mire való. Már megtalálja az elrejtett tárgyakat, szereti az „eldugom, keresd meg” játékokat. 2-3 kockából épít. A 12 hónapos baba örül az ismerős arcoknak, de az idegenek hidegen hagyják, közömbösek számára.-

Táplálás

12 hónapos korában a baba jól kell egyen és rágjon mert már vannak fogacskái. A 4 alsó és a 4 felső metszőfoga után megjelenik 2 felső és 2 alsó kisörlő fog is. Így 12-re nő a fogai száma, ami így megmarad 12 és 15 hónapos kora között. Hogy teljes legyen a kezdeti fogsora, ami 20 fogbol áll, még ki kell nőjön 8 fog. Ezek majd két -két és fél éves korukban jelennek meg. Ideje, hogy a szilárd ételek egyre nagyobb teret foglaljanak. Mégis a hússal egyenlőre gondjaink lehetnek. Ezt nagyon apróra kell vágni vagy le kell darálni, mert a csecsemőnek nincs elég foga, hogy  jól meg tudja rágni. Emlékeztetésképp, nem megengedett csak a főtt sovány marha- és csirkehús. Ezeket csak ebédre, 3-4-szer egy héten adhatjuk. Nem szabad adni a babáknak disznóhúst, velőt, füstölt felvágottat vagy konzervhúst! Ne készíts semmi esetre sem szószokat rántással vagy hagymával. Egyre gyakrabban adhatsz kenyeret. Néha nem árthat egy kis kenyérhéj sem. A gyereknek minél gyakrabban kell harapnia, hogy kialakuljon a szájpadlása, gyakorolja a rágást és megerősítse a rágóizmait. Ha csak folyékony- és pépesített étellel eteted a gyereket az később nem lesz hajlandó rágni. Ne félj, hogy megfullad, mert addig mire sikerül átharapnia a kenyérhéjat a nyál már megpuhította azt.

Változatos étrend

Ami jellemeznie kell az egyéves étrendjét az a változatosság. A babának minden nap mást kell ennie, mert az egyhanguság étvágytalansághoz vezet. Akárcsak egy felnőtt, ő is megunja ha mindennap ugyanazt kell egye. Meg kell szokja a különböző ízeket is. A baba étvágya egy elsődleges ösztön, ami veleszületett. Õ nem veszíti el az étvágyát, csak ha a szervezete megváltozik valamilyen betegség nyomán. Ha a gyerek egészséges és mégsem akar enni, akkor a leggyakoribb okok a következőek:

  • • eröltetve etették meg amikor nem volt étvágya, vagy nem volt éhes,
  • • az étel nem volt szakszerűen elkészitve,
  • • különböző okokbol nem bír egyes ízeket,
  • • édességet vagy más csemegefalatkákat kapott két evés között.

A gyerekek bizonyos ételeket szeretnek , de ez nem jelenti hogy engedni kell a szeszéjeinek. Például ha ebédre kétféle ételt teszünk elé rögtön választani fog egyet. Ajánlatos őket inkább sorban felszolgáln. Ha a gyerek következetesen visszautasít egy bizonyos ételt, ne kináld neki többet azt, valószínű, azt az ízt nem szereti.

Vizsgálatok, oltások

Az 1 éves babánál a havi vizsgálat során a következőket ellenőrzik:

- testsúly-, testhossz-, fejkörfogat-, mellkörfogatmérés, a fejlődési és tápláltsági állapot értékelése hazai standardok alapján
- külső fizikális vizsgálat,
- a csecsemő idegrendszerének vizsgálata,
- a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés és magatartásproblémák vizsgálata, gyanú esetén szakellátásra irányítás,
- a baba érzékszerveinek működésének vizsgálata (látás, kancsalság, hallás) és a beszédfejlődés vizsgálata,
- mozgásszervek vizsgálata: különös tekintettel a csecsemő lábstatikai problémáira és a gerinc rendellenességeire.
- fiúknál a rejtettheréjűség vizsgálata 2 éves korig, herék vizsgálata évente.

Tippek a fejlesztéshez

Szánjunk minél több időt a mesélésre, képes könyvek nézegetésére.
1 éves csemeténket már vonjuk be a hétköznapi dolgokba. (Pl: vidd oda, hozd ide, stb.)

Forduljunk szakemberhez, ha:

  • Ha nem mászik, nem ül stabilan.
  • Ha nem lépeget segítséggel.
  • Ha nem gagyog szótagokat.

Kapcsolódó cikkek

A csecsemő mozgása ebben az időszakban még koordinálatlan és reflexszerű.
Ebben az életkorban a kicsik imádnak mászni. A legtöbben felmásznak a lépcsőn, és egy csöppet sem érdekli őket, hogyan is fognak lejutni.
Az ötödik hónapban a baba meg tud fogni kisebb tárgyakat, amelyek sokszor nehezen enged el. Egyre hosszabb időre lefoglalja magát
A 2 hónapos csecsemő előszeretettel mozgatja végtagjait, hason fekve pedig fejét és mellkasát próbálgatja emelni.
A 4 hónapos csecsemő fejlődése egyre gyorsabb ütemben zajlik, fejét már stabilan tartja, örül az érintésnek, és reagál a különféle hangokra.
A 8. hónaptól kezdődően a legtöbb baba már biztonságosan ül.
A 6 hónapos baba már könnyedén átfordul a hasára és vissza, kis segítséggel pedig ülve marad
A 3 hónapos baba számára az egyszerű, de színes játékok az ideálisak, amelyeket kedvére nézegethet, ütögethet.. (Fotó:fruzsi-baba.blog.hu)