A kisbaba első tizenkét hónapja: 11 hónapos baba

A totyogó
Tíz hónapos kisbabájának még mindig szüksége van az Ön szeretetére és támogatására. Tudni akarja, hogy ha odabújik egy kis bíztató simogatásért, ölelésért. Ön ezt boldogan megteszi. Ebben a korban még nem lehet elkényeztetni a gyereket, éppen most van nagy szüksége arra a biztonságra, amit Ön nyújtani tud neki.

A 11 hónapos babának 6 foga van kettő lent és négy fent. De ez nem kötelező. Mégis, ha késik a fogak növekedése akkor ezt meg kell beszélni a szakorvossal, hogy ezt nem-e valami betegség, mint a csont ritkulás okozza vagy csak egyszerűen lassúbb a fejlödése.

Most már erősebben fog, és nagyobb finomsággal tudja használni az ujjait. Valószínűleg fel tud állni, és állásból le tud ülni anélkül, hogy elesne. Ha eléggé biztosan közlekedik már a búrotok mentén, fokozatosan elengedi őket, néha teljesen meg is feledkezik arról, hogy kapaszkodjék. Ahogy már mászkál és jár, itt az ideje, hogy megkapja első pár cipőjét. A lakásban azonban jobb, ha mezítláb van, hogy lábizmai erősödjenek. A cipőnek hajlékonynak és puha talpúnak kell lennie, mert a kemény talp megakadályozza, hogy a baba meg tudjon kapaszkodni.

Ebben az életkorban a kicsik imádnak mászni. A legtöbben felmennek a lépcsőn, és egy csöppet sem érdekli őket, hogyan is fognak lejutni. Mászás, kúszás és járás közben a kisbaba sokszor eleshet, és számos apró baleset érheti. Kivéve azokat a ritka eseteket, amikor valóban megüti magát, ha Ön nem riad meg, ő sem fog kétségbe esni.

Szellemi téren is igen gyorsan fejlődik. Állandóan tanulmányozza a formákat és a méreteket, és megjegyzi a tárgyak közti különbségeket. Tér- és távlatérzékelése már annyira kifejlődött, hogy felfogja, a dolgok kisebbeknek vagy nagyobbaknak tűnnek attól függően, hogy milyen messze vannak tőle.

Csak kevés baba mond néhány szónál többet élete első évében, de a legtöbb gyereknek van passzív szókincse. Még ha nem is tudja kimondani, legalább tíz tárgynak tudja a nevét, és képes arra is, hogy egyszerű utasításoknak engedelmeskedjék. Itt az ideje, hogy Ön elkezdje hozzátenni a kéréseihez, hogy „légy szíves”, „kérlek” vagy „köszönöm”. És ne féljen attól, hogy ha véletlenül gügyögne, az hátráltatja a kicsi nyelvi fejlődését – a tapasztalat az, hogy ez nem gátolja a gyerekeket a normális beszédfejlődésben.

Ebben a hónapban a baba rövidebb ideig pihen napközben, viszont tovább alszik reggel. Az is lehet, hogy a napi kétszeri alvás helyett egyszer alszik késő délelőtt, de akkor hosszabban. Ha ez előfordul, a gyerek gyakran nem bírja ki a délutánt úgy, hogy vacsorára ne legyen nyűgös. Talán az a legjobb, ha az ebéd utáni alvásra szoktatjuk rá, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egy ideig 11-kor kell ebédelnie.

Testi fejlődés

    Körbejárja a bútorokat
    Ha támaszkodva áll, le tud hajolni
    Állásból leül, anélkül, hogy elesne
    Tud lábujjhegyen állni
    Guggol és négykézláb áll
    Leveszi a doboz tetejét
    Lapoz a könyvben
    Szándékosan rakosgatja a tárgyakat, például az egyiket egy másikba
    Apróbb tárgyakat is felvesz
    A kanalat a szájához viszi
    Leveszi a zokniját és a cipőjét

Szociális fejlődés

    Nagyon szeret bújócskázni, és a labdát ide-oda gurítani
    Nem mindig működik együtt
    Keresi, elvárja az elismerést

Szellemi fejlődés

    Eszközt használ célja elérésére, például egy kis székkel segítheti magát a    járásban
    Rájött, hogy a szavak a tárgyak jelképei (ha például meghallja azt a szót, hogy „repülő”, felnéz az égre)
    Még mindig halandzsázva beszél, de kimond már néhány értelmes szót
    Pontosabban utánozza a hanglejtéseket, a beszéd ritmusát és az arckifejezéseket, mint magát a beszédet

Kapcsolódó cikkek

A csecsemő mozgása ebben az időszakban még koordinálatlan és reflexszerű.
Az ötödik hónapban a baba meg tud fogni kisebb tárgyakat, amelyek sokszor nehezen enged el. Egyre hosszabb időre lefoglalja magát
A 2 hónapos csecsemő előszeretettel mozgatja végtagjait, hason fekve pedig fejét és mellkasát próbálgatja emelni.
A 4 hónapos csecsemő fejlődése egyre gyorsabb ütemben zajlik, fejét már stabilan tartja, örül az érintésnek, és reagál a különféle hangokra.
A 8. hónaptól kezdődően a legtöbb baba már biztonságosan ül.
A 6 hónapos baba már könnyedén átfordul a hasára és vissza, kis segítséggel pedig ülve marad
A 3 hónapos baba számára az egyszerű, de színes játékok az ideálisak, amelyeket kedvére nézegethet, ütögethet.. (Fotó:fruzsi-baba.blog.hu)
Mindkét irányba (hátáról a hasára, és a hasáról a hátára) könnyedén átfordul, és megfelelő támasztással vagy akár egyedül is hosszabb ideig ülve marad.