Kedvencem, a harmonika

A harmonika európai eredetű hangszer, az első példányok  1829-ben készültek Bécsben, Cyrill Demian orgona- és zongorakészítő munkájaként. Demian hangszere kevéssé hasonlított napjaink harmonikáira; csak a bal kéz számára voltak rajta gombok, a jobb kéz pusztán a légszekrényt kezelte.
A harmonika az aerofon hangszerek családjába tartozik. A szabad nyelvsípokba a harmonika közepén található lamellás kialakítású légszekrény húzásával és vonásával lehet levegőt juttatni. Hogy mely sípba jusson levegő, az – a harmonika típusától függően – gombokkal vagy billentyűkkel szabályozható.
Magyarországon tévesen tangóharmonikaként hivatkoznak rá, ennek oka feltehetőleg a hangszer elterjedésének korai időszakára – 40-es, 50-es évek – vezethető vissza, amikor is a hazai zenészek előszeretettel játszottak rajta tangót. Az angol irodalomban piano-accordionnak azaz „zongora-harmonikának” nevezik, mivel jobb kézben a zongorához hasonló billentyűk vannak. A billentyűk kisebbek mint a zongorán, és billentésük is eltérő rugós mechanizmus miatt.

Harmonika muzsika:

http://www.youtube.com/watch?v=5tL1chMTPHg&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=gi4xkeo7ajA&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=YD3vUXhucaM&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9IUEKDfnM1A

Kapcsolódó cikkek

A pánsíp több összeillesztett ajaksípos hangkeltő eszközből álló fúvós hangszer. Ősi eredetű zeneszerszám, neve Pánra, a görög mitológia egyik istenére utal.
„ ... az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő. ” Yehudi Menuhin
Eredeti lengyel néven Fryderyk Franciszek Chopin, felvett francia nevén Frédéric François Chopin
Kedves Isten! Köszönöm a kistestvért, de én egy kiskutyáért imádkoztam. Józsika
Egy pap megígérte a földművelőknek, hogy elállítja az esőt, ami tönkretette a terményeiket. Mikor csődöt mondott, kivégezték...
...hangosan szellentenek, vagy bekukucskálnak a nők kimonója alá, súlyosabb esetben ellopják a terményeket, vagy gyerekeket ragadnak el.
"Csak" egy J-rock együttes. Akiknek 7 éves pályafutása alatt 3 remek album született. Akik jöttek, láttak, - nálam győztek is, - és végül feloszlottak...
Gyakran "Aucifer"-nek hívják őket. Valójában az a szó eleji "A" egy görög "L" betű, azaz lambda (Λ). Így helyesen: Lucifer.