Kappa (河童)

A japán folklór egyik legnépszerűbb alakja (mellesleg az én kedvencem is): a KAPPA.

A kappát más néven hívják még kawatarōnak (川太郎 ~kb. "folyófiú") vagy kawakonak (川子 ~kb. "folyami gyermek") is. Mondabeli lény, egyfajta vizimanó a japán mondavilágban. A sintó vallásban a suijinek (vízi istenek) egyike. A szőrös fajtáját hyōsubénak hívják. Csakúgy, mint a skandináv "näkkival", a germán "neckkel" vagy a skót "kelpievel", a kappával is a gyerekeket ijesztgették, hogy figyeljenek a vizekben megbúvó veszélyekre.

Sok leírás gyermek méretű emberszabásúnak mutatja őket, bár testük gyakran inkább a békáéhoz hasonló. Néhány leírás szerint arcuk majomszerű, míg mások teknőséhez vagy kacsáéhoz hasonló csőrrel ábrázolják. A képeken gyakran láthatunk a kappán vastag (teknős)páncélt, és pikkelyes bőrt, melynek színe a zöldtől a sárgáig vagy a kékig terjedhet.
Másik figyelemre méltó jellegzetessége a kappáknak a csészealj-alakú mélyedés a fejük tetején, melynek mindig vízzel telinek kell lennie, így őrizhetik meg erejüket és hatalmukat. Ha a mélyedés kiürül, a kappa azonnal legyengül és ha nem töltik vissza a vizet, el is pusztul.
Feltehetően Japán tavaiban és folyóiban laknak, ahol könnyen navigálnak úszóhártyás kezeik és lábaik segítségével. Állítólag halszagúak, és úgy is úsznak, mint a halak.

Jeremy Wade, akit a hazánkban is bemutatott Édesvízi Szörnyetegek című dokumentum-sorozatából ismerhetünk, egy epizódban Japánban járt, hogy a Namazu (鯰 - óriás harcsa, mely az iszapban él, és testének mozgásával földrengéseket okoz) rejtélyes kiléte mellett a kappák legendájának is utánajárjon. Ennek okán még egy "kappakutatót" is felkeresett, Prof. Kurodát, aki csontleleteket is vizsgálva próbálja megfejteni a kappák titkát.
Wade végül hatalmas japán és kínai óriásszalamandrákat fogott el. Úgy tűnik, ezt a veszélyes vizi állatot ötvözték a teknősök képével, és így születhetett meg a kappa.

A kappákat gyakran ábrázolják csíntalan bajkeverőként. Tetteik lehetnek viszonylag "ártatlanok": hangosan szellentenek, vagy bekukucskálnak a nők kimonója alá, súlyosabb esetben: ellopják a terményeket, vagy gyerekeket ragadnak el. Valójában a gyermek a falánk kappák egyik kedvenc fogása, bár felnőtteket is esznek. Áldozataikból kiszívják a shirikodamát, ami afféle lélek-labda, és az ánuszban helyezhedik el. :S Manapság is néhány japán városban és faluban táblákkal figyelmeztetnek a kappák felbukkanására a vizekben. Egyesek szerint a kappák félnek a tűztől, és néhány faluban évente tüzijátékos fesztiválokat tartanak, hogy a lényeket elűzzék.

Úgy hitték, ha valaki szembe kerül egy kappával, csak egy módja van a menekülésnek: a kappák valamiféle rejtélyes okból megszállottan udvariasak. Tehát, ha mélyen meghajolsz egy kappának, nagy valószínűséggel viszonozni fogja. Ahogy ezt megteszi, a feje tetején található kis mélyedésből kiömlik a víz, és a kappa képtelen lesz kimozdulni a meghajlásból, míg a kis mélyedése újra tele nem lesz a élőhelyéből származó vízzel. Úgy hitték, ha egy ember megtölti azt, a kappa az örökkévalóságig szolgálni fogja őt.
Létezik még egy csel, hogy a kappákat segítségre bírjuk. Az illem mély tisztelete nem engedi meg nekik például azt sem, hogy megszegjenek egy esküt. Tehát, ha egy ember rászed egy kappát, hogy segítségét ígérje neki, annak nincs más választása, mint megtartani az ígéretét.
Ha "megszelidítették", a kappa bármit megtesz az emberekért, például segít a gazdáknak öntözni a földjüket. Magasan jártasak a gyógyításban is, egy legenda szerint ők tanították meg az embereknek a "csontkovácsolást". Az ilyen jóindulatú vonásoknak köszönhetően szentélyeket emeltek a segítőkész kappák tiszteletére.

A fent említettekből is érződik, hogy a kappák nem teljesen ellenségesek az emberekkel. Kíváncsiak az emberi kultúrára, értenek és beszélnek japánul :) . Így néha kihívják azt, akivel találkoznak különböző játékokra, mint a shogi (japán sakk), vagy a szumó birkózás. Barátkozhatnak is emberi lényekkel felajánlásokért és ajándékokért, különösen uborkáért, ami az egyetlen étel, amiről tudjuk, hogy a kappák jobban szeretik az embergyerekeknél :D . A japán szülők néha uborkákra írják gyermekeik nevét (vagy akár sajátjukat is), és bedobják azokba a vizekbe, melyekről úgy hiszik, kappák laknak benne, hogy lecsillapítsák a lényeket, és azok engedjék a családot fürdeni.
Híres uborkaszeretetüknek köszönhető, hogy gyakran étlapokon is olvashatjuk nevüket. Az egyik legismertebb például a rízs közé bújtatott uborka algába betekerve: ez a kappamaki szusi.

Zárásként pedig íme, egy mondás: "kappa-no-kawa-nagare" (~kb. "elsüllyed a kappa a folyóban"), azt jelenti: a szakértők is hibázhatnak (v.ö.: A lónak négy lába van, mégis megbotlik).

A galériában további kappa-képeket mutatok animékből, és egyéb innen-onnan. :P
(bővebb infóért - kiez-miez, honnan - vidd az egeret a kép fölé!)
(a kép kinagyításához kattints a képre!)

Kapcsolódó cikkek

De te tudd: a szeretet útja az egyetlen, amely egyesíti magában a bölcs célt, az okos belátást és a jó szívet.
- Hát megkerestél, kölyökarcú? – kérdezte./ - Meg./ - Tudod ki vagyok?/ - Tudom. A szerelem./
Arany János hároméves kisfiának írta Petőfi, Szalontára látogatva 1847 júniusában.
... Elindultunk, hogy megnézzük a Tarpai hegyet. Én szkeptikus vagyok; - hegy az Alföldön? – gondolom kissé mosolyogva.
Mi mit tehetnénk, ha ők nem akarnak változni? - hangzik el a kérdés rendszeresen.
Aki halott, megbocsát,/ ragyog az ég sátra./ Testvérek, ha túl leszünk,/ sohse nézünk hátra!
Az ismeretlen, illető jön felém... Barátsággal röfög... Néz. Bele a szemembe. Megáll. Megszagol.