A garbó története

A magas nyakú garbó hagyományosan hosszú ujjú, vastag kötött (gyapjú) pulóver kerek nyakkivágással és csőszerű, visszahajtható "gallérral", mely gombbal esetleg húzózárral záródik. Nem hagyományosan pedig bármilyen ruhadarab, aminek csőszerűen szabott un. "garbónyaka" van. Az ősz beköszöntével aktuális a téma, hiszen a garbó az egyik legpraktikusabb ruhadarab hideg időre. Ráadásul, mivel idén még mindig divat az 1950-es évek stílusa, bátran elővehetjük akár a nagymamától örökölt darabot is!

Mielőtt azonban magunkra akasztjuk eme sokszínű ruhadarab valamely példányát, ismerkedjünk meg vele kissé behatóbban! Mi, magyarok garbóként ismerjük, és köztudott, hogy egy Greta Garbo nevű (szül.: Greta Lovisa Gustafsson), svéd származású amerikai színésznőről kapta a nevét, aki gyakran viselte. Az amerikaiak azonban turtlenecknek, vagyis teknőcnyakúnak hívják, míg az angolok egyszerűen csak polonecknek, azaz pólónyakúnak.
Eredete nem tisztázott. Állítólag már a XV. században, vagy talán még korábban is viseltek un. "ál-garbónyakú" ruhákat. Az ál-garbónyak azt jelenti, hogy a csőszerű gallér visszahajtott széle is hozzá van varrva a nyakkivágáshoz.
Egy 1880-ban az új-skóciai hokicsapatról készült képen felfedezhetjük a hidegben kifejezetten praktikus nyakmegoldást:

Az új-skóciai hokicsapat 1880-ban

Egyes források szerint 1890 körülUjjlenyomat-vétel 1918-ból készültek garbók Angliában, melyeket előszeretettel viseltek a biciklisták, hogy ne fázzon meg a nyakuk.
Azonban a ruhadarab első igazi népszerűsítői a matrózok voltak. A XX. század fordulóján munkaruházatként viselték, hiszen hideg szélben is a fedélzeten kellett lenni, és a sál nem csak hogy útban volt, de akár veszélyes is lehetett! Az első darabok fésűsgyapjú szövetből készültek. A csőszerű nyakrészt kezdetben gombbal zárták, majd, miután felfedezték a húzózárat, az terjedt el (később, a rugalmasabb anyagok felfedezése után már erre sem volt szükség). A II. Világháborúban a garbó pulóver része volt az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének hivatalos egyenruhájának.
Mint tudjuk a tengerészek nagy divatdiktátorok (ld: matrózblúz, trapéznadrág), ám az igazi kiugrást mégis Noël Coward hozta el a garbó számára az 1920-as években: a híres drámaíró, rendező, színész és zeneszerző állítólag előszeretettel viselte. Ettől fogva a garbó a hétköznapi viselet egyik elfogadott elemévé vált. Eleinte csak a férfiak öltözködésében jelent meg, ám a szüfrazsett mozgalmak feminista harcosai hamar bevezették a női ruhatárba is. A tervezők meglátták benne a lehetőséget, és egyre több színben, anyagból és fazonban kezdték előállítani.
Az 1950-es években a fekete garbó volt az egzisztencialisták megkülönböztető jegye. A XX.század közepén az amerikai mainsteam beszippantotta, és a garbó afféle anti-nyakkendő lett: elegáns viselet azoknak, akik elutasítják a formális ruhákat. Idővel egyre jobban elterjedt, és mint női viselet, divathóborttá lett a tizenéves lányok körében, különösen a könnyű anyagból készült darabok, melyek kihangsúlyozták az alakjukat. Alvin és a mókusok (1958)Nem sokkal ezután Hollywood a garbót is felhasználva megalkotta a "sweater girl" stílust (kb. "pulóveres lány" - tömören: 1940-es és 1950-es évek, Lana Turner, Jane Russell, hegyes melltartó... :D)
További népszerűséget hozott Audrey Hepburn, a Beatles, és Steve McQueen.
Az 1950-es évek vége felé a szűk garbó az un. "előkészítősök" stílusjegye lett a diákok körében, egy olyan stílusé, mely a jóízlést, a csinosságot, és az ápoltságot hangsúlyozta (teniszpóló, V-nyakú kötött mellény, a hátra terített, és mellkason az ujjaival összekötött pulcsi). Ez a divat ugyan átszivárgott Európába is, de kissé enyhített formában.

Hát így indult hódító útjára a garbó, és hódít ma is. Praktikus, hiszen pulcsi és sál egyben, emellett kényelmes, könnyen variálható, beilleszthető bármelyik örtözködési stílus szekrényébe, hordhatja férfi, nő, gyerek egyaránt. Steve Jobs 1955-2011Ha szűk szabású, kihangsúlyozza a nőies formákat, ha bő, ápol és eltakar.  Lehet hagyományos, ál-garbónyakas, vagy nagyobb nyakkivágású és vállra kihajtható galléros. (Az ál-garbónyak előnye, hogy így megzabolázhatóak azok az anyagok is, melyek levarratlanul kirojtosodnának, felpöndörödnének, vagy egyéb kellemetlenségeket okoznának.) Készült már mindenféle anyagból, gyapjú, pamut, selyem, vagy műszál alapon. Kötött vagy vékony, ujjas vagy ujjatlan, gombos, húzózáras vagy hasított gallérral. És persze a szivárvány minden színében a legkülönbözőbb mintázatokkal. A vékonyabb anyagból készülteket gyakran viselik a business-stílus képviselői is zakó vagy blézer alatt. Mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Ha pedig nincs ötlete, még mindig ott van a jó öreg, klasszikus fekete! Sokaknak vált már be az évek során (pl. Sean Connery, George Clooney), de ha a fekete garbó külön nevet kapna, azt hiszem, Steve Jobsról, az Apple egyik "atyjáról" (R.I.P.) neveznék el. :D
 

Kapcsolódó cikkek

A Túr folyó legrégibb írásos említése hazai okiratban 1216-ból való, II. András királyunk adománylevelében, amikor Mikola határa körülírattatik.
Szerencsére az idei divat megengedi, hogy szoknyában is melegen öltözzenek a nők. Kifejezetten „trendi” például a hosszú szoknya, kényelmes csizmával.
- Mindennek rend a lelke! - jegyezte meg fennhangon a derék, kötelességtudó közalkalmazott, amikor tekintetünk egy pillanatra összeakadt.
Van ott minden, csak áhítatot nem találtunk. Váltottunk jegyet és a csoporttal - inkább tömeggel - bementünk a múzeumba...
Agyamban lüktetni kezdett a csend. Megszűnt a koncert és a bár adta hangzavar, a tér beszűkült, nem volt ott senki, csak ő és én.
Hányszor gondolkodtunk már el azon, vajon miért történik velünk időről időre hasonló típusú - sokszor rossz - dolog? Hogy miért éppen egy bizonyos férfi- vagy nőtípushoz vonzódunk?
...Én azt fogadnám el a gyerekektől, amit nyújtani tudnak, nem egy normához, hanem magukhoz mérném őket...
A tihanyi Bencés Monostor alapító oklevele a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyarországi oklevél