A férfi-nő kapcsolat egy négylábú asztal

Popper Péter előadásából:

Füst Milán mindig azt mondta, hogy a férfi-nő kapcsolat egy négylábú asztal. Ha bármelyik lába hiányzik, rövidebb vagy hosszabb mint a másik, sántít az egész és fölborul."
Az első láb, hogy két ember életstílusának közel kell lennie egymáshoz. Nem jó, ha az egyik a meleg tengerekhez vonzódik, a másik viszont síelni szeret, ha az egyik imádja a macskákat, míg a másiknak allergiája van a macskaszőrre. Az kell, hogy hasonlóképpen szeressenek élni.
A második láb, hogy egymást is szeressék. ...Anélkül nem megy! Ez viszont egy érdekes dolog. Amikor adjunktus voltam az egyetemen, egy este felhívott a professzor, és azt mondta, "Péter, most láttam egy filmet, ami nagyon fontos dologról szól. Találkozik egy férfi és egy nő, és tulajdonképpen nem akarnak egymástól semmit, csak örülnek, hogy a másik a világon van. Nézd meg!" A professzor nagyon okosat mondott szerintem. Én azt gondolom, a szeretet ezt jelenti: a másik létezése öröm a számomra.
A harmadik láb: szexuálisan stimmeljenek. Néha beáll egy tragikus helyzet, hogy két ember érzelmileg erősen kötődik egymáshoz, de testileg nem stimmelnek össze. Pedig a dolog valószínűleg enélkül sem fog menni. Sajnos, még a legjobb pszichológus sem tudja megmondani, hogy a szimpátiák, az antipátiák, az erotikus vonzalmak miből fakadnak, ezeket csak konstatálja az ember.
A negyedik lába az asztalnak - mondta Milán bácsi, ujját felemelve a nyomaték kedvéért -, hogy a házasság is gazdasági kapcsolat, gyerekek!  El ne felejtsétek! Mert olyan csak az olvasókönyvekben van, hogy a nyomor nem öli meg a szerelmet. Megöli.
A férfi-nő kapcsolat tehát egy négylábú asztal, és ha bármelyik lábbal baj van, akkor az asztal döcögni kezd, felborul, összetörik.

Kapcsolódó cikkek

A karácsonyi asztal legyen ünnepélyes, dekoratív, de ne kelljen vele órákat foglalkozni.
- Uram, szeretném tudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol? Isten odavezetett egy nagy ajtóhoz.
Összedőlt egy sok évig élő nimbusz, a nemes lelkűségről, a nagy lélekről, az ősi tisztességről, az egyenes gerincről.
...Már nem akarok/ többé hazudni;/ magamnak, neked,/ sem másnak,
A "Hallottad" magazin önállóan dolgozni tudó szerkesztőket keres!
Az igazi szerelem több, mint egyszerű, romantikus vonzalom, az barátság is egyben.
Van, ami azért fontos, hogy a megfelelő testtartásban tudjon majd ülni, más pedig azért, hogy hatékonyan tudjon tanulni.