Csillagblog 2: A szél hangja

Felnőttként sem szereti a szelet.  Nem a nyári melegben, a zöldellő tavaszban simogató szellőt, az mámorító, amikor a bőrén érzi a lágy érintést. Az erős, hideg szelektől fél. Azoktól, amelyek zörgetik, meg – meg rázzák az ablakokat, süvítve, dühöngve rohannak keresztül a világon, meghajlítják a fákat, elsodorják, ami az útjukba kerül. Ha ilyen szél fúj, csak egy szerető ölelés, egy másik ember ölelése segít, az ad biztonságot. Fejét a vállára hajtja, szorosan átölelik egymást. Ettől lazul a szorongás, feloldódik a görcs, elönti a béke, a szeretet és a nyugalom.
Kicsi gyerek korától hordozza magában az érzést. A gyomrában kezdődik, összeszorítja és lassan felkúszik a torkáig. Bénító félelem önti el és fázik.
Nem tudja honnan jön ez, talán a génjeiben hordozott, a tudattalanjában megbúvó ősi tapasztalat váltja ki belőle.
Régen nagy telek voltak. Sok – sok hó esett. Olyankor reggel a felnőtteknek kellett utat vágni, mielőtt iskolába mentek. A Magyar kertnél két – három méteres hótorlaszok is kialakultak. Szerette a telet. Bandukoltak reggel, némelyiküknek csak az orra látszott ki a meleg ruhából. Csikorgott a lába alatt a hó, ha sütött a Nap, szikrázott, ragyogott az egész világ. A fák ágait vastag hóbunda takarta, varázslatossá téve a tájat.  Olykor hóviharok söpörtek végig a falun. Ez volt a legrosszabb. A szél őrjöngve tombolt, új – és új rohamokkal rázta, zörgette az ablakokat, tépte a fák ágait, süvítve, vijjogva bújt bele a kéményekbe, ijesztő hangokkal töltve meg a szobát. Feküdt az ágyában, hallgatta a hangokat és tudta, hogy mindjárt átjárja a gyomrából induló félelem.  Fázott, remegve bujt még jobban a takarója alá, hogy védelmet keressen.
Ma már inkább csak fázik, ha fúj a szél, akárcsak tegnap. Reszketve húzta magára a takarót.

Kapcsolódó cikkek

...Egyszer madárfészket raboltak, a tojásokat feltörték és megitták. Hát... nem volt nagyon jó, de hősiesen nyeldekelte, nehogy kinevessék a "nagyok"...
... Nem tudom, miért maradtam életben négyszer is, ha ma boldogtalanul kell élnem.
Istenem köszönöm a legtöbbet: a szeretetet - amit adtál nekünk./ Bocsásd meg, hogy nem tudtuk megőrizni, megvédeni, megóvni a Te ajándékodat..
Valahol olvasta, hogy minden találkozásnak üzenete és feladata van, csak meg kell találni, rá kell jönni, hogy mi az. Neki az volt a feladata, hogy a másikat kisegítse ...
...A minap azt kérdezte, hogy van – e még hely a családi kriptában… és még hány hónapja lehet… megfullad a végén, a fia erre számít...
...Most jó. Befúj a szél az autó ablakán, szétzilálja a haját. Csak nézi, nézi a mellette ülő férfit. Fogja a kezét. Igen, érzi az érintést, látja a kezet. A levegő, eső szagú...
Ő a csoda, ő a kincsem, a mindenem, ő a lányom lánya. Kis virág, aki már két évesen egyformán folyékonyan beszélt magyarul és angolul.
... Igaz, gazdagok vagyunk mi is, mert tudunk szeretni. Csak ne engedjük, hogy elvesszen a szeretet, védjük, őrizzük, hátha még nem késő.