Bakeneko (化け猫) és Nekomata (猫股)

A bakeneko (化け猫 ~kb. „szörny-macska”) a japán néphit természetfeletti erővel rendelkező macska-alakja.
Bakeneko

A mendemondák szerint több oka is lehet egy macska szörnnyé válásának:

  • elér egy bizonyos kort (pl. 100 év)
  • egy bizonyos ideje tartják egy háznál (pl. 3 vagy 13 év)
  • elér egy meghatározott méretet (pl. 1 „kan” ~ 3,75 kilogrammos testtömeg)
  • egyes hiedelmek szerint elég, ha pusztán túl hosszú a farka
  • továbbá azokat a macskákat, melyeket lámpaolaj-iváson kaptak rajta, szintén bakenekonak gondolták (akkoriban a lámpaolaj halolajból készült).

Buson - BakenekoA XVII. Század elején a japánok macskákat alkalmaztak a selyemhernyókat veszélyeztető patkányok és egerek irtására. Ez alatt az idő alatt illegális volt a macskák vétele vagy eladása. Japánban a macskák zöme szabadon kóborolhatott a városokban. Ezekről a macskákról szólnak a történetek, melyek az idők folyamán legendákká váltak.
Emellett a bakenekok különleges képességekkel rendelkeznek: tüzeket okoznak, rémálmokat hoznak, tudnak repülni,  képesek a hátulsó lábaikon, felegyenesedve járni és beszélni (v.ö.: Csizmás Kandúr), sőt, emberi alakot felvenni. Egyes hiedelmek szerint a bakeneko felemésztheti gazdáját, hogy a testébe költözve, átvéve identitását, emberként élhessen.

Így esett ez egy híres bakeneko-történetben, amely egy Takasu Genbei nevű férfiről szól, akinek az anyja teljes személyiségváltozáson ment át, miután a macskája évekre eltűnt. Az anya kerülte a barátok és a család társaságát, és egyedül szeretett enni a szobájában. Mikor a kíváncsi család bekukucskált hozzá, egy macskaszerű szörnyet láttak az anya ruhájában, amint állati maradványokat rágcsált. Takasu végül elpusztította a lényt, és egy nappal később az asszony teste visszaváltozott az eltűnt macskáévá. Ezután Takasu feltépte az anyja szobájában padlót, és megtalálta az idős hölgy tisztára rágott csontjait.

Több legenda is kering a bakenekokról. Japán BobtailValószínűleg ez a babona sokban hozzájárult a híres rövidfarkú japán macskafajta, a Bobtail kitenyésztéséhez.
Úgy szól a legenda, hogy egy macska melegedett a tűz közelében, és meggyulladt a farka. A macska ekkor keresztülrohant a városon, hosszú, lángra kapott farkával porig égetve a házakat. Büntetésül a császár elrendelte, hogy minden macskának vágják le a farkát.
Így lehet, hogy a japán Bobtail macskáknak nyúlfarknyi farkincájuk van.

NekomataA hosszú farok további veszélye, hogy ha kettéválik, a bakanekoból nekomata (猫股 ~kb. „elágazó(farkú) macska”) lesz.
Úgy hitték, egy macska feltámaszthat egy holttestet, ha átugrik fölötte. A nekomata egyes leírások szerint képes irányítani a halottakat kettéhasadt farkának mozdulataival. Ezt általában saját szórakoztatására teszi. Azonban nagyon sértődékeny, bosszúálló lény. Ha nem érzi magát jól egy háznál, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy bosszúból megeleveníti a család elhunyt tagjait, ezzel fájdalmat okozva nekik. Ezért a nekomatákat állandó figyelemmel kell kitüntetni, ételt és tiszteletet adni nekik.

Nekomaták

A bakenekokról szóló történetek nagy része szájról szájra terjedt Japánban. Nem csak gonosz szörnyeket említenek. Néhány legenda szerint hűségesek, jószívűek, sőt, önfeláldozóak is lehetnek. Van, hogy azért öltenek emberi alakot, hogy gazdájuk feleségévé, vagy leányává váljanak, így téve őt boldoggá.
Létezik egy történet egy szegény, idős párról, akiknek volt egy kis macskájuk. Mivel gyermekük nem lehetett, úgy bántak a kis jószággal, mintha a gyerekük lett volna.  Mikor az öregember megbetegedett, egy titokzatos nő jelent meg a küszöbükön, azt állítva, hogy ő a macska, és megígérte, hogy most viszonozza a kedvességüket. Egyes változatokban már azzal boldoggá tette az öregeket, hogy „lányukká vált”. Más verziók szerint drága holmikat hozott nekik.

Az a szóbeszéd is járta, hogy egy magas rangú gésa macskája szó szerint „foggal-körömmel” akarta távol tartani gazdáját a vécétől. Miután furcsa viselkedése miatt megölték, kísértet(ies) fejével még halálra harapta a nőt fenyegető, lapuló kígyót.
Talán emiatt hiszik, hogy a bakenekok kedvenc tápláléka egy az emberek számára ismeretlen kígyófajta mérge.

Maneki-NekoA híres Maneki-neko (招き猫 ~kb. „integető macska”) legendája is egy jó bakenekoról szól: Egy Tama nevűről.
Tama gazdája egy nagyon szegény pap volt, aki egy rozzant templomban élt Setagayában, Tokyo nyugati részén. A pap szegénysége ellenére megtartotta a macskát. Egy nap a Hikone kerület urát, Naotakát (egyes történetekben csak egy gazdag embert) vadászatból vissztérvén elkapta az eső. Egy a templomhoz közeli fa alatt talált magának menedéket. Egyszerre csak Naotaka felfigyelt egy macskára, aki integetett neki a templom kapujából. Ahogy elindult felé, villám csapott a fába. Naotaka úgy gondolta, az életét köszönheti a macskának. Összebarátkozott a templom papjával, és sokat adakozott a rozoga épület újjáépítésére. Mikor Tama meghalt, a pap sírt emeltetett a macskának; végül egy szentélyt építettek a templomban az „integető macska” tiszteletére. A Gōtokuji templom ma is áll.

Gōtokuji "Maneki Neko" templom, Setagaya

Néha a bakeneko képes belépni valakinek az álmába. Egy másik jólétet hozó történet szerint egy bakeneko megjelent a gazdája álmában, hogy elmondja neki, ha az ő mintájára kerámiafigurákat készít eladásra, gazdag lesz.

A macskafélék, és a macskaszerű természetfeletti lények mindig is népszerű szereplői voltak a különböző történeteknek, meséknek. Alakjaikkal gyakran találkozhatunk rajzfilmekben (animékben), vagy képregények (mangák) hasábjain. A macskák természetéből kiindulva ezek a szereplők többnyire kiismerhetetlen, szeszélyes karakterek, és nem ritkán kívánatos hölgyemény képében válnak emberré. Hiszen mi is lehetne vonzóbb egy szexi cicalánynál? ;)

Mindenki megtalálhatja az izlésének megfelelőt, avagy
bakenekok és nekomaták különböző animékből, mangákból, játékokból
a teljesség igénye nélkül a galériában:
(bővebb infóért - kiez-miez, honnan - vidd az egeret a kép fölé!)
(a kép kinagyításához kattints a képre!)

Kapcsolódó cikkek

Az ádventi várakozás lényege...: várakozás arra Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk.
...Amíg nem tudod magad szeretni… amíg nem tudsz megbocsátani magadnak… amíg nem tudod azt mondani: “így vagyok teljes”.
Mi Atyánk, figyelsz? Fent a mennyben ülve,/ fordítsd le bús tekinteted, néped szól Hozzád fényedbe gyűlve.
Úr Jézusunk, mi Krisztusunk/ Áldjál minket!/ Bor, búzával, békességgel/ Látogass minket!
Igazi télben, amikor a kinti hőmérséklet nappal is minuszokat mutat, csodálatos élmény a ropogó hóban túrázni.
Mozart a színművet „német opera” alcímmel látta el. Az ősbemutató 1791. szeptember 30-án Bécsben volt.
Akkor is tél volt. December. Hideg, szürke, havas, ködös. A járókelők szorosabbra húzták a téli kabátjukat magukon.
"...szörnyűségesen csúf démonok gyülekeznek a fa előtt, a tisztáson. Mikor már jó sokan voltak, körbe letelepedtek, zajos mulatozásba kezdtek."