Azok a fájdalmas szavak és helyzetek...

Azok a fájdalmas szavak és helyzetek...Mind tanítanak bennünket:
"A sérelmein csak a gyenge rágódik. Az erős odacsap, vagy nem is foglalkozik vele egyáltalán." Figyeld meg: mindig a gyenge sérül meg benned, sohasem az erős. Ott, ahol erős vagy, nem tudnak megbántani. Ha egy oroszlánnak azt mondják, hogy gyáva, csak akkor sértődik meg, ha tényleg az. Egyébként meg se hallja, vagy a mancsával lecsap, mint egy legyet.
Albert Einsteinnek sokszor mondták - nyilvánosan is -, hogy ostoba ember, sőt, őrült, és amit tanít, kolosszális tévedés. Nevetett rajta. Direkt beült a tudományos akadémiák üléseire, ahol az össze tudós nyilvánosan cikizte, és mulatott. Érdemes figyelned magad. Ahol szívós vagy, ott sérthetetlen is. S ahol úgy érzed, sérelem ért, és fáj, érdemes önvizsgálatot tartanod, mert ott gyenge vagy még. Kevés embert ért annyi méltatlanság, lelki és fizikai fájdalom, mint Jézust, de nem tudunk arról, hogy egyszer is megsértődött volna. Miért? Mert erős volt. Erősebb, mint akik gúnyolták, verték és gyalázták. Ez abban a pillanatban nem derült ki, de pár évtized múlva mind a zsidóság, mind Róma történelmileg megroppant attól a hatalmas túlerőtől, amelyet már az életében is magában hordozott.
Ahol megsérthetnek, ott gyenge vagy. Jó kulcs ez az önismerethez. Ott kell erősödnöd, ahol valami sérelem ért. Ahol nem bántódsz meg, ott már edzett vagy. Az érzéseid visszajelzik, hol kell fejlődnöd még. Hol hiányzik az önismereted, az önbizalmad és az erőd. Mert ez a három összefügg.
Az ember - mondja az ősi hindu bölcselet - isteni és erős. Az egó gyengesége az, ami erőtlenség benne. A hamis érzés és a valódi önismeret hiánya. Az erősről lepereg a bántalom vagy nem is érinti meg. Csak akkor száll harcba, ha a sérelem nem őt érinti, hanem egy nagyobb igazságot is, amelyet képvisel. Légy erős, önbizalommal teli és legyőzhetetlen."

Kapcsolódó cikkek

A humor tiszta varázslat. Levegőt kapsz tőle, bátorságot és segítséget.
Valójában a verés, és a verés kilátásba helyezése is kevéssé hatékony, káros gyakorlat,...
A jégcsap-szavak/ porceláncsendjében/ visszafordulok,/ - visszafordulnék -,/ hogy lássalak.
Egy piros kartonból kivágott szívre emlékszem, aminek ablaka is volt, girbe – gurba vonalakkal kivágva...
Napszámos voltál: hétszilvafás/. földek gyermeke. Hittél/ a szavak igazában, folyók/ visszhangzó dalában.
"Mondd újra s újra mondd és újra mondd,/ hogy szeretsz!..."
Lelkemben ül egy szelíd vallomás,/ szenved és vérzik, mint Krisztus arca,
"– Hazaviszem őket és szórakozom velük – felelte. – Feldühítem őket, kihúzom a tollaikat...