Az öregasszony és az orvos

Egy öregasszony szembetegsége miatt orvost hívott, megfelelő fizetségért. El is jött, de mialatt kenőccsel kezelte, és az asszonynak be kellett csuknia a szemét, egyenként minden berendezési tárgyát ellopta. Mikor aztán már mindent elhordott, és az asszony is meggyógyult, kérte a megállapodás szerinti díjat. Az asszony azonban semmit sem akart adni; erre a bírák elé vitte. Az asszony azonban elmondta, hogy ő a díjat arra az esetre ígérte, ha a szemét meggyógyítja; most azonban még rosszabbul van a gyógykezeléstől, mint azelőtt. "Annak idején ugyanis - mondotta - láttam házam minden felszerelését; most azonban semmit sem láthatok."

Kapcsolódó cikkek

Orvos az alkoholistának: - Nem tudom meghatározni a vércsoportját. - Miért? - Elpárolog, mielőtt elemezhetném.
"...ahogy belevágnak a barackba, gyereksírást hallanak. Óvatosabban vágják tovább, s amint kettévált, látják ám, hogy a mag helyén csöppnyi kisfiú nyújtózkodik."
... ablak,/ mi fényt nem ragyog./ Nélküled,/ …látod, ez vagyok.
"A szeretet mindennek az alapja".
A szánkódarabok piros lángja hosszú csíkokban táncolt a falon, amely mintha sírt volna örömében, ahogy a dér leolvadt róla.
A Doktor Zsivágó 1965-ben bemutatott amerikai-brit filmdráma, amely Borisz Paszternak azonos című regénye alapján készült.
Senki se törődött a haldokló nénivel, ám, mikor rájöttek, ki ő, mindenkit mardosott a bűntudat
"Ki tudja merre, merre visz a végzet // Göröngyös úton, sötét éjjelen // Vezesd még egyszer győzelemre néped // Csaba királyfi csillag ösvényén."