Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom

Aligha gondolná bárki - aki nem tudja - hogy Márokpapi határában, az erdő szélén és a fák között  szórványosan kevesek által látott csodálatos virágok nyílnak. A fű között elbujva, tíz  - huszonöt centis vékony szárakon virit a kockásliliom.  Tulipánhoz hasonló lehajló fejük  van,  lilás,  fehér kockákkal.
Már másodjára mentünk oda, hogy végre megismerhessük: először csalódottan néztünk körbe, mert nem vettük észre a megbúvó virágokatt. Aztán örömmel kiáltottunk fel: ott vannak!  Meghatottan hajoltunk le hozzájuk és néztük őket. Gyönyörüek!

Ilyedten emlékeztem vissza arra, amit a mocsári kockásliliomról -  vagy kockás kotuliliom Fritillaria meleagris - olvastam: kevés helyen található, a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti.

VIGYÁZZUNK RÁJUK, HOGY UNOKÁINK  IS GYÖNYÖRKÖDHESSENEK BENNE

Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.  A mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye.

 

Kapcsolódó cikkek

Menjen iskolába a gyerek, vagy maradjon óvodában még egy évet? Milyen az iskolaérett gyerek?
A szamurájok rövid kardja, a katana kiegészítője, párja. Főként "segédkardként" funkcionált, vagy magában, beltéri harcoknál.
...Nem csak magyarságtudatának, hanem embertársai iránti felelősségtudatának is jelét adta azzal...
- Politikusok? Igaza van, akkor jobb lesz, ha lelakatolom.
Havasi Balázs (Budapest, 1975. szeptember 18) magyar zongoraművész, zeneszerző.
Mert valami hiányzik minden ölelésből,/ – minden csókból hiányzik valami./ Hiába alkotjuk meg s vívunk érte naponta,/ – minden szerelemből hiányzik valami.
...Elborzadva, döbbenten néztük a vörös iszappal ellepet utcákat, házakat, a mindent elvesztett, kerékbe tört emberi életeket...
Akinek fogalma sincs róla, hogy ki volt ez a német zeneszerző, még annak a fülében is ott van például a IX. szimfónia zárótételének fő dallama