Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom

Aligha gondolná bárki - aki nem tudja - hogy Márokpapi határában, az erdő szélén és a fák között  szórványosan kevesek által látott csodálatos virágok nyílnak. A fű között elbujva, tíz  - huszonöt centis vékony szárakon virit a kockásliliom.  Tulipánhoz hasonló lehajló fejük  van,  lilás,  fehér kockákkal.
Már másodjára mentünk oda, hogy végre megismerhessük: először csalódottan néztünk körbe, mert nem vettük észre a megbúvó virágokatt. Aztán örömmel kiáltottunk fel: ott vannak!  Meghatottan hajoltunk le hozzájuk és néztük őket. Gyönyörüek!

Ilyedten emlékeztem vissza arra, amit a mocsári kockásliliomról -  vagy kockás kotuliliom Fritillaria meleagris - olvastam: kevés helyen található, a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti.

VIGYÁZZUNK RÁJUK, HOGY UNOKÁINK  IS GYÖNYÖRKÖDHESSENEK BENNE

Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.  A mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye.

 

Kapcsolódó cikkek

Menjen iskolába a gyerek, vagy maradjon óvodában még egy évet? Milyen az iskolaérett gyerek?
Egy szál virág – és szóljon az ének -/ éljen sokáig minden Erzsébet!/ Istenem, most tárd fölé kezed,/ éltesd az én Erzsébetemet!
A Magyar Állami Operaházban járni különleges alkalom. Meghatottan lépkedünk a sok-sok híres embert látott falak között
Az öltözék évszázadokon keresztül elsősorban viselője rangját, gazdagságát jelezte Európában.
A távolban egy kék hotel, ott lakik az Isten,/ sokszor sír, mert szeret minket/, sokszor sír, mert nem segíthet.
Nem könnyű elképzelni, de Felix Mendelssohn-Bartholdi tizenhét éves volt, amikor megírta a Szentivánéji álom című kísérőzenét Shakespeare színművéhez, 1826-ban.
1983 óta november az Alzheimer hónapja. Ronald Reagan ötlete volt...
" ... Mivel azelőtt országunkat barbár népek és zsarnoki tatárok elpusztították, elrendeljük, hogy koronánk egész területén...