Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom

Aligha gondolná bárki - aki nem tudja - hogy Márokpapi határában, az erdő szélén és a fák között  szórványosan kevesek által látott csodálatos virágok nyílnak. A fű között elbujva, tíz  - huszonöt centis vékony szárakon virit a kockásliliom.  Tulipánhoz hasonló lehajló fejük  van,  lilás,  fehér kockákkal.
Már másodjára mentünk oda, hogy végre megismerhessük: először csalódottan néztünk körbe, mert nem vettük észre a megbúvó virágokatt. Aztán örömmel kiáltottunk fel: ott vannak!  Meghatottan hajoltunk le hozzájuk és néztük őket. Gyönyörüek!

Ilyedten emlékeztem vissza arra, amit a mocsári kockásliliomról -  vagy kockás kotuliliom Fritillaria meleagris - olvastam: kevés helyen található, a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti.

VIGYÁZZUNK RÁJUK, HOGY UNOKÁINK  IS GYÖNYÖRKÖDHESSENEK BENNE

Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.  A mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye.

 

Kapcsolódó cikkek

Menjen iskolába a gyerek, vagy maradjon óvodában még egy évet? Milyen az iskolaérett gyerek?
... Nem tudom, miért maradtam életben négyszer is, ha ma boldogtalanul kell élnem.
Nagy Lajos bácsit kerestük fel, aki itt él a Viharsarokban és akit az idő nagyon sokszor próbára tett már. 1958. január 5.-én (32 évesen) tartóztatták le, az 56-os események után...
...A fiúk elővigyázatosak voltak a szobában. (Fotó:index)
Adorján Béla a közelmúltban nyerte el a népi iparművész fafaragó címet. Gratulálunk és sok sikert kívánunk a munkásságához.
... eljutott hozzánk a rádióból a hír, hogy a Balaton jege a déli parton torlódott össze.
Uram, adj türelmet,/ Hogy elfogadjam amin nem tudok változtatni,
"A dolgoknak oka és következménye van, az emberi ügyeknek kezdete és vége. Ha az egymásrakövetkezés rendjét ismerjük: ez a bölcsesség kezdete.”