Az év vadvirága 2016-ban: mocsári kockásliliom

Aligha gondolná bárki - aki nem tudja - hogy Márokpapi határában, az erdő szélén és a fák között  szórványosan kevesek által látott csodálatos virágok nyílnak. A fű között elbujva, tíz  - huszonöt centis vékony szárakon virit a kockásliliom.  Tulipánhoz hasonló lehajló fejük  van,  lilás,  fehér kockákkal.
Már másodjára mentünk oda, hogy végre megismerhessük: először csalódottan néztünk körbe, mert nem vettük észre a megbúvó virágokatt. Aztán örömmel kiáltottunk fel: ott vannak!  Meghatottan hajoltunk le hozzájuk és néztük őket. Gyönyörüek!

Ilyedten emlékeztem vissza arra, amit a mocsári kockásliliomról -  vagy kockás kotuliliom Fritillaria meleagris - olvastam: kevés helyen található, a rétgazdálkodás változása miatt sok helyen a kihalás fenyegeti.

VIGYÁZZUNK RÁJUK, HOGY UNOKÁINK  IS GYÖNYÖRKÖDHESSENEK BENNE

Németországban 1993-ban az év virága volt. Magyarországon is védett növény, a Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen, Csereháton, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő.  A mocsárrétek, ligeterdők, síklápok impozáns növénye.

 

Kapcsolódó cikkek

Menjen iskolába a gyerek, vagy maradjon óvodában még egy évet? Milyen az iskolaérett gyerek?
Utunk következő állomása Füzér. A Zempléni-hegység északi részén, vulkáni sziklaszirten magasodó vár gyönyörű fekvésű
A HTC Edge a világ első telefonja mely négy magos (quad-core) processzorral szerelve érkezik majd.
És Jóelhoz eljött a Daemon és így szólt: – Sorsodhoz tartozik, hogy valamelyik képességedet elveszítsd. Választhatsz, hogy melyikről akarsz lemondani.
A minap autóztam Budapest felé az M3-on, amikor megálltam egyik pihenőnél, hogy használjam a WC-t.
1964-ben készült a film, amiben ez a dal elhangzik. Ötven éve népszerű, a zene, az énekhang beivódik az emlékezetbe. Gianni Morandi énekel.
Ki nem esne pánikba akkor, amikor meghallja, hogy rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála, vagy a családtagjánál?
Bejárásunkkor sok vadcsapást találtunk, őzek, szarvasok, vaddisznók lakják e tájat. Meglestük a vízen pihenő, lassan sodródó vadkacsa kolóniákat...