Ártéri varázs - a Tisza - Kraszna torkolata

A  Kraszna folyó Romániában, az Erdélyi-középhegységben, a Meszes hegység nyugati szélén, 565 méter magasságban ered,  Magyarországon a Szamos torkolatának közelében ömlik a Tiszába. Ma már kevesen tudják, hogy a  Kraszna eredetileg az ecsedi lápon átfolyva a Szamossal egyesült, de az 1800-as évek végén, a láp lecsapolásakor, Kismajténytól kezdve a Tisza - torkolatig  új, ásott  mederbe terelték. A folyó mentén összefüggő töltés van. Több csatornának a vizét is felveszi, így beleömlik a Kocsordi-főcsatorna, a Meggyes-Csaholyi főfolyás is.

Vásárosnaménynál a Krasznának csak a bal partján van töltés. Jobb parti ártere egybeolvad a Tisza árterével. Az ártéri erdő nyáron szinte bejárhatalan, átszövik a liánok, itt  - ott vannak benne csak, többnyire a halászok által használt csapások. Minden évszakban gyönyörű, de lombhullatás után "meztelen"  a szépség.  A Kraszna bal partján haladva láttunk merítőhálóval szerencsét próbáló halászt, és megtudtuk hogy ízletes halakat lehet itt fogni.
Különlegesen szép a torkolat - érdemes bejárni - ahol a kis Kraszna beleömlik a nagy, erős sodrású Tiszába.  Folyók ölelkezése ez a hely. Igazi varázs.
Bejárásunkkor sok vadcsapást találtunk, őzek, szarvasok, vaddisznók lakják e tájat. Meglestük a vizen pihenő, lassan sodródó vadkacsa kolóniákat, akik a legapróbb rezzenésre   egyszerre felrepülnek majd a folyó  felsőbb szakaszán surrogva fékeznek a vizen és hápogva újra sodródnak alá.
Óttlétünk alatt a Tisza túloldalán éppen vad hajtás  (vadászat) volt. Odahallatszott a hajtók hujjogása, ahogyan a fákat csattogtatták és a lövések dörrenése is. Volt riadalom a vadvilágban. A fehérkócsagok, a szürke gémek  otthagyták a pihenőfákat, és magasra röpültek, fent vitorláztak a légáramlaton. A  kárókatonák - kormoránok - csoportosan húztak el felettünk, menekültek. Egyedül a kacsák nem zavartatták magukat, bátran hapacsoltak a vizen és hápogtak tovább.
Megrázó élményben is volt részünk: a hajtáson átmenekült két suta, kirohant az erdőből és a meredek partról a zajló Tiszába vetette magát. Az életösztön győzött. Látcsővel figyeltük a menekülő két kis állat küzdelmét a sodrással, és szerencsés partotérésüket a kisvarsányi oldalon. Ők aznap megmenekültek.

Másnapra vastag hótakaró érkezett, belepte a nyomokat, puha csend ölelt mindent. Nem tudtuk megállni, hogy ismét ne nézzük meg a torkolatot és az árteret.
Ropogott a friss hó a lábunk alatt, mi voltunk az elsők, akiknek a lába nyoma elvette makulátlanságát az összefüggő fehérségnek. Erőpróba volt a nagy hóban körbe járni. Az egyik kis réten hóembert gyúrtunk, és ott hagytunk, hogy őrködjön a csend és a béke fölött.

Kapcsolódó cikkek

A vásárosnaményi Kraszna hídon állva láthatjuk, hogy a kis folyó óriásira nőve visszafelé folyik.
Nyáron kedvelt kiránduló-, fürdő-, és kemping hely. A Tisza és a Túr szépsége vonzza a természetet kedvelőket.
Hatalmas kárókatona (kormorán) kolónia repül felettünk és leszállnak egy közeli fára.
A két híd - a régi elfáradt és az új - egymás mellett áll, vár mindegyik a maga sorsára.
Ragyogó napra ébredtünk, olyanra, amikor a természetkedvelő emberek képtelenek a lakásban, bent maradni.
A rövid angliai nyarat szombaton kirándulással töltöttük. Walesbe utaztunk, hogy megnézzük a tengert Swanseaban.
"...Szavamra, ritka látvány, amint az idő- és pénzhajhászásban rohanó gazdagság szabad utat enged a nyomor költészetének.
A Szamos- Tiszazug kevésbé ismert területe az országnak. Olcsva felől a Szamos folyón át komppal közelíthető meg