5 viselkedés, ami személyiségzavart jelez - Elsőre ártalmatlannak tűnhetnek

A személyiségzavarokra nem utalnak feltétlenül olyan egyértelmű jelek, mint azt sokan gondolják. Gyakran inkább olyan szokások, viselkedések és reakciók engednek következtetni ezekre, melyeket sokan teljesen hétköznapinak, normálisnak tulajdonítanak.
Persze, egyszer-egyszer mindenkivel előfordul, hogy rossz napja van, hevesebben viselkedik, könnyebben kiborul valamin, esetleg nem úgy kezeli a környezetében élő embereket, ahogyan kellene. Ha viszont a következő viselkedések rendszeresek és erőteljesek, valószínűleg személyiségzavart jeleznek.

Extrém érzelemkitörések
A heves érzelmek sok esetben teljesen normálisak lehetnek, azonban, ha valaki minden apróságot túlreagál, hajlamos a legjelentéktelenebb nehézségen is borzasztóan kiakadni, vagy túldrámázni a dolgot, az hisztrionikus vagy borderline személyiségzavarra utalhat. Ezek az emberek általában nem szándékosan viselkednek így, sőt, sokszor észre sem veszik, mert nincsenek tudatában a problémáiknak. Szintén előfordul, hogy úgy gondolják, a másikban van a hiba. Ezekre figyelmeztethetnek még a radikális hangulatváltozások és a szélsőséges gondolkodás, felfogás is.

Túlzott ragaszkodás
A család, a barátok és a partner iránti ragaszkodás természetes, de, ha függőségbe csap át, az már pszichés zavarra utalhat. Abban az esetben, ha valaki nem tud döntéseket hozni egy bizonyos személy nélkül, állandó tanácsokra, biztatásra van szüksége, és alig bír ki egy kevés időt az illetőtől távol, dependens személyiségzavar állhat a háttérben. Jellemző még rájuk, hogy borzasztóan rosszul viselik a kritikát és a felelősséget, valamint rettegnek attól, hogy egyedül maradnak.

Ok nélküli, erős bizalmatlanság
Ha valaki egyáltalán nem bízik az emberekben még akkor sem, ha erre semmi oka nincs, az szintén figyelmeztető jel lehet. Az ilyen viselkedés leginkább a paranoid személyiségzavar tünete. Ebben az esetben az illető megkérdőjelezi a környezetében élők tetteit, őszinteségét, állandóan gyanakvó, és meg van győződve arról, hogy mindenki át akarja verni. Ilyenkor érdemes pszichológus segítségét kérni, aki terápiával meg tudja könnyíteni azt, hogy szorosabb emberi kapcsolatokat alakíthasson ki.

Empátiahiány
Az empátia a korral együtt folyamatosan fejlődik és erősödik, ám egyes személyiségzavarok esetében felnőttként is alacsony szinten marad. A nárcisztikus emberek esetében igaz ez leginkább, akik egyszerűen képtelenek más helyzetébe képzelni magukat, átérezni a problémáikat, és együttérzést mutatni. Gyakran ez azt is jelenti, hogy nem kérdeznek, érdeklődnek mások felől, hanem csakis magukra koncentrálnak. Jellemző rájuk még, hogy nehezen viselik, ha nem ők vannak a középpontban. TökéletességkényszerAz extrém tökéletesség iránti kényszer rögeszmés-kényszeres személyiségzavarra utal. Az ilyennel küzdő emberek ragaszkodnak a szabályokhoz, mindent előre elterveznek, és rosszul viselik, ha nem az elképzeléseik szerint sül el valami. Nehezen tudnak alkalmazkodni a változáshoz, ami gyakran megnehezítheti a saját és a körülöttük élők életét, ezért szintén érdemes szakértőhöz fordulni ebben az esetben

Tökéletességkényszer
Az extrém tökéletesség iránti kényszer rögeszmés-kényszeres személyiségzavarra utal. Az ilyennel küzdő emberek ragaszkodnak a szabályokhoz, mindent előre elterveznek, és rosszul viselik, ha nem az elképzeléseik szerint sül el valami. Nehezen tudnak alkalmazkodni a változáshoz, ami gyakran megnehezítheti a saját és a körülöttük élők életét, ezért szintén érdemes szakértőhöz fordulni ebben az esetben.


 

Kapcsolódó cikkek

Iktassa ki életéből az önsajnálatot, és találja meg önmagában azt a szilárd pontot, amely nem engedi, hogy összeroppanjon a gondok súlya alatt.
A titkosírás, szakszóval kriptográfia végigvonul az emberiség történelmén.
Itt is, mint szerte a világban van magyar közösség. Vannak lelkes emberek, akik igyekeznek összefogni az itt élő...
Festenél nekem/ képzeletvilágot?/ Királynőm lennél…/ Palotát… szépet,/ s én elhiszem majd-,/ el az egészet.
A család több, mint tagjainak összessége; önálló rendszer, organizmus. Minden család sajátos működési móddal rendelkezik
Elképzelhető, hogy Bartók a sorozat nyolcadik darabját írta meg először, mivel a darab első változatát ugyanazon az íven találjuk, mint a hatodik Bagatellt.
Te melyiküket választanád végzetedül? - Női alakba bújt horrorisztikus lények a japán hiedelemvilágból. (A vezérkép Matthew Meyer munkája)
Egy államférfi, akinek példáján négyszáz év múltán is okulhatunk